Тернопільським університетам хочуть подарувати понад 600 тисяч гривень

Тернопіль передбачить у міському бюджеті 603 тис. грн і за 5 років вирішить проблему із забезпечення необхідними кадрами комунальних установ і апарату ради. Принаймні так вважають місцеві політики.

 

 

Проект рішення «Про міську програму підготовки спеціалістів для комунальних підприємств, установ, організацій та виконавчих органів міської ради, з числа студентів закладів вищої освіти та їх подальше працевлаштування на 2019-2023 рр.» оприлюднили на сайті Тернопільської міської ради. Автор цього документу – начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. Саме вона запропонує депутатам на найближчій сесії затвердити вказану Програму підготовки спеціалістів. Власне, молоді компенсуватимуть оплату за навчання за умови, що вона згодом відпрацює кілька років там, де їй скажуть.



Наприклад, у місті є дуже відчутним брак вихователів у садочках. Туди молодих фахівців і відправлять.

Окрім того, виконання Програми, на думку Ольги Похиляк, дасть можливість:
– надати абітурієнтам можливості самостійного вибору спеціальності (професії), закладу освіти і місця роботи;
– ефективно і цілеспрямовано використовувати кошти на підготовку необхідної для громади кількості фахівців;
– посилити конкуренцію на ринку освітніх послуг і, як наслідок, підвищення ефективності діяльності вишів, покращення якості вищої освіти;
– вдосконалити структуру та обсяги підготовки кадрів відповідно до потреб ринку праці міста Тернополя;
– підвищити рівень професійної підготовки студентів, фахівців;
– вирішити проблему з кадрами щодо окремих необхідних для громади професій;
– забезпечити соціальний захист студентів.

Гроші (див. внизу у таблиці – прим.) дістануться місцевим вишам. Причому Тернопільський національний економічний університет, Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, а також інші заклади вищої освіти щосеместрово інформуватимуть управління освіти і науки Тернопільської міської ради про динаміку контингенту студентів протягом 2019-2023 років.

До речі, розпорядження про 34-ту сесію поки що немає, але кілька цікавих пунктів для розгляду політиками вже підготували

Джерело.