Єврооптимісти у Раді зажадали вибачень від Ляшка за «урядових даунів»(відео)

Під час пленарного засідання ВР у вівторок, 17 січня, група «Єврооптимістів» зажадали вибачень від нардепа Олега Ляшка за образу віце-прем’єра з питань євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе. Ляшко вибачатися, принаймні поки що, не збирається.

Verkhovna Rada deputy Oleh Liashko

Група депутатів оприлюднила повну заяву, яка лунала у ВР та стосувалась, передусім, неприпустимості використання мови ненависті та нетерпимості у виступах депутатів. Текст заяви подаємо повністю:

«Минулого тижня народний депутат України Олег Ляшко дозволив собі в грубій формі висловитися щодо Віце-прем’єр-міністра України Іванни Климпуш-Цинцадзе, пов’язавши позицію пані Іванни щодо мораторію на експорт лісу-кругляка з епітетами «підсадна качка», «урядові дауни» та «ставлениця олігарха».

Це не перший випадок, коли цей депутат дозволяє собі такі ганебні висловлювання щодо колег та урядовців, що не тільки суперечить нормам депутатської етики та регламенту Верховної Ради України, а й принижують гідність людини.

Ми не можемо закрити очі на безпідставні звинувачення та заявляємо свою позицію.

Ми вважаємо, що Олег Ляшко своїми словами про «відносини з олігархами» дискредитував лише себе. Для підтвердження своїх слів, рекомендуємо перечитати інтерв’ю лідера РПЛ виданню Главком від 9 вересня 2016 року, в якому пан Олег визнав свої домовленості з деякими олігархами за формулою «телевізійний ефір в обмін на місця в списку».

По-друге, синдром Дауна – це генетична аномалія приблизно на 1 з 700 немовлят, яка не залежить від країни, кліматичних умов і соціальних прошарків. Люди з синдром Дауна не інваліди. І це слово не може використовуватися як образа.

Ми наголошуємо, що політика повинна бути відповідальною, а слово народного депутата має щось важити, а не використовуватися для самопіару та отримання лайків у соцмережах.



Саме тому члени МФО “Єврооптимісти” звернулися із відповідною заявою до регламентного комітету.

Окрім цього, 26 членів МФО не будуть підтримувати жоден законопроект, першим автором якого є Олег Ляшко або члени партії його імені, і будемо переконувати колег приєднатися до нашої позиціїі. Токсичне слово – означає токсичний підпис. Наша позиція може бути змінена в разі вибачень з боку лідера РПЛ».

Таким чином депутати не просто вимагали від лідера РП Олега Ляшка вибачень за те, що він обізвав віце-прем’єра з питань євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе образливими словами, а й висунули йому серйозний ультиматум.

До слова, віце-прем’єр досі інцидент не коментувала.

Натомість Олег Ляшко відреагував блискавично. Політик не вибачався, а озвучив свою думку:

«Так звані єврооптимісти вимагають від мене вибачень перед урядовцями, яких я назвав «урядовими даунами» за спроби скасувати наш мораторій на вивезення необробленого лісу-кругляку. А як називати тих, хто позбавляє українців роботи, прирікає наших людей на бідність, перетворивши Україну на сировинний придаток сильних світу цього?! Урядові дауни, місце яких – на смітнику!! А дітей сонця, на відміну від урядовців, я люблю».

Як відомо, виступ Ляшка, про мораторій на вивіз у Європу українського лісу-кругляку, закінчився скандалом.

Джерело.