У Тернополі будують екологічно чисті котельні на твердому паливі

У Тернополі заявили про амбітні плати стати першим містом України, яке на яке на 100% відмовиться від опалення російським газом. Для цього місто поетапно переходить на альтернативні джерела палива. У планах —протягом опалювального сезону в Тернополі запустити декілька котелень на альтернативних видах палива.

14858498434228

На першому етапі котельні на альтернативних видах палива будуть опалювати виключно об’єкти соціальної інфраструктури – лікарні, школи, дитячі садочки та адміністративні будівлі. Бо до цього часу опалювати альтернативним паливом квартири українців забороняє закон. Втім, у Верховній Раді вже прийнятий у першому читанні та активно готується до розгляду у другому законопроекту № 4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії, який дозволятиме місцевим органам влади опалювати «альтернативою» й житлові будинки.

Проти альтернативних джерел палива почали виступати окремі тернополяни. Противники будівництва котелень на альтернативних видах палива хвилюються, що під час спалювання брикетів, зокрема торф’яних, мовляв, будуть виділятися тверді частини, які осідатимуть на навколишню територію.
Збори мешканців по вул.15 Квітня.



Фото сайту Тернополяни

Декілька днів тому мешканці масиву «Сонячний» у Тернополі по вул.15 Квітня №17, зібрались проти будівництва котельні на твердому паливі у їхньому районі. Конструктивні аргументи представника КП «Тернопільтеплокомуненерго» залишились без уваги противників котелень.

«Про початок будівництва котельні було оголошено ще в червні 2016 року у газеті «Тернопіль Вечірній». Саме паливо зберігатиметься в бункері, а котельня матиме спеціальні очисні установки та фільтри. Проект пройшов екологічну експертизу, яка показала, що він не несе шкоди для здоров’я людей», – зауважив начальник виробничо-технічного відділу КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк.

Висновки науковців: торф у декілька разів дає менше викидів, ніж вугілля

Ось як характеризують безпечність торф’яних брикетів в Інституті відновлювальної енергетики НАН України.

«Торф у декілька разів дає менше викидів, ніж вугілля. Основним недоліком вугілля є наявність сірки. При спалюванні утворюються окиси сірки, які забруднюють атмосферу. А у торфі сірки зовсім мало. Тому викиди в атмосферу після спалювання торфу значно менші», – вважає старший науковий співробітник Інституту відновлювальної енергетики Національної академії наук Володимир Клюс.

Науковець також навів статистику, що найбільшими споживачами паливного торфу у світі є Фінляндія та Ірландія. В Ірландії його частка у національному енергобалансі становить понад 15 відсотків, а у Фінляндії 11.

Якщо міська влада Тернополя реалізує свої амбітні плани і на 100% перейде на альтернативу, «газові олігархи» втратять лише в нашому місті сотні мільйонів доларів щороку.

Протести на масиві «Сонячний» проти будівництва котельні на твердому паливі можуть призупинити процес переходу на альтернативні джерела палива. Але як показує іноземний досвід – цей процес незворотній. Люди хочуть опалювати свої домівки дешевим, екологічно чистим та своїм паливом.

Тернопіль у цьому плані знову стає одним з передових міст України. Тут вже збудовано міні-фабрику з виробництва торфяних брикетів з торфяної крихти, що будуть служити пальним для виробництва тепла. Таким чином, місто поступово розбудовуватиме свою власну “енергонезалежність” від надмірних цін монополістів.

Джерело.