Тариф на опалення для тернополян значно зріс. Який вихід?

Нещодавно тернополян шокувала звістка про чергове підвищення тарифу на опалення. 40 гривень за метр квадратний опалювальної площі – таку не підйомну суму доведеться платити жителям міста за січневе централізоване опалення. Розібратися в можливому вирішенні цієї проблеми нам допоміг директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла. Чи можливо витрачати менше та від чого залежить енергозбереження у квартирі читайте у матеріалі.

1477044787--rizne--budinok-jpg

– В першу чергу, енергоефективність у помешканні залежить від типу матеріалів. Звичайні будинки, які будувалися 20-50 років тому не відповідають сьогоднішнім вимогам по опору теплоізоляції зовнішніх стін. Сучасні будинки одразу будуються з теплих матеріалів, окрім того, там одразу ставлять металопластикові вікна з енегрозберігаючим склопакетом та встановлюють індивідуальне опалення.



З огляду на все вище перелічене, витрати на опалення квартири виходять в рази менші, – каже Андрій Матла.

Для того, щоб стіни були теплі та відповідали вимогам державних будівельних норм є два виходи: утепляти старі стіни, тобто обшивати їх десятьма сантиметрами мінеральної вати, або одразу будувати з матеріалів, які мають хороші властивості по зберіганню тепла.

– Наприклад, в наших будинках ми ставимо 36-тий термоблок, щоб люди одразу мали енергозберігаючу та теплу квартиру, – говорить Андрій Матла.

Не менш важливим є тип опалення. Якщо будинок не зроблений під індивідуальне опалення, витрати також будуть значно більшими.

– Завдяки індивідуальному опаленню людина сама визначає, як опалювати свою квартиру, до якої температури. Власники житла можуть самі регулювати його в залежності від їх потреб і бажань. При підключенні індивідуального опалення мешканець оплачує лише ту частину енергії, яку він спожив, – розповідає спеціаліст.

За його словами, практика показує, що витрати на опалення квартири з індивідуальним опаленням та центральним від районної котельні може різнитися в 2-3 рази. Однак, перейти на індивідуальне зараз не просто.
– Якщо будинок під’єднаний до районної котельні, потрібно взяти дозвіл, щоб від’єднатися від неї, зробити проект-план на індивідуальне опалення. Зараз такої можливості немає, адже багато хто почав переходити на індивідуальне опалення і витрати на утримання котелень та транспортування тепла лягли на людей, які не мають можливості встановити індивідуальне опалення, а це – найменш забезпечена частина тернополян.

– З 2003 року ми опрацьовували різні варіанти – це під’єднання до районних котелень та дахові котельні. Найбільш людям подобається індивідуальне опалення. Тепловтрати на транспортування та зарплата обслуговуючому персоналу – при індивідуальному опаленні ви цього уникаєте. Люди мають можливість самі контролювати свої витрати. Якщо ви хочете десь поїхати, можете увімкнути котел на мінімум і не платити по тарифу, який вам нарахують, – говорить Андрій Матла.

Він каже, що будинки мають різні характеристики по енергозбереженню. В сучасних будовах, де використовуються новітні технології, можна витрачати на від 30% до 50% менше, як у будинках, які споруджували 10-20 років тому.

– Ціна на газ та обігрівання будинку завжди зростає, тому сьогодні гостро стоїть питання, щоб будинки були теплими. Людина купує квартиру в енергоефективному будинку, який має хороші характеристики по енергозберіганню, не лише по зовнішніх стінах, але й по вікнах. Ми ставимо 5-ти камерний профіль з енергозберігаючим склопакетом, який має мінімум у два рази кращі характеристики по енерозбереженню, ніж звичайне металопластикове вікно, – говорить директор будівельної компанії.

До слова, будівельна компанія «Матла» споруджує зовнішні стіни із термоблоку, який має набагато кращі характеристики у порівнянні з іншими будівельними матеріалами.

– Якщо, наприклад, у нас стіна 36 см, то переводячи це у цеглу – ми отримаємо приблизно 1 метр та 10 сантиметрів по опору теплоізоляції. Відповідно, перша в декілька разів має кращі характеристики по теплоізоляції та шумоізоляції, – додає тернополянин.

За його словами, ще однією перевагою новобудов будівельної компанії «Матла» є наявність лічильників, адже завдяки цьому мешканці квартир платять за те, що дійсно використали.

– Напрямок енергозбереження завжди був пріоритетним в нашій діяльності та йшли на крок вперед. Коли фірми ставили дерев’яні вікна – ми вже ставили металопластикові. Наша будівельна компанія завжди використовує матеріали з найкращими характеристиками, – розповідає пан Андрій, – На сьогодні будівництво з теплих матеріалів є найважливішим пріоритетом.

Нагадаємо, у Тернополі житлові комплекси нового зразка споруджує будівельна компанія «Матла». Теплі стіни, підземний паркінг, великий та сучасний дитячий майданчик, місця для відпочинку та прогулянок, – все це чекає власників квартир у новобудовах європейського зразка.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС:

м. Тернопіль, вул. Лучаківського, 6

тел/факс: 8(0352) 55-29-79

моб. +38 050 981 67 01

e-mail: [email protected]

web: http://www.matla.com.ua

 

Джерело.