Чого вчив тернопільських студентів відомий британський нейрохірург Генрі Марш

Засновник та старший нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії, член Лондонського Королівського коледжу нейрохірургів та Асоціації нейрохірургів Великобританії, професор Генрі Маршразом зі своїми колегами лікарем-нейрохірургом Андрієм Мизаком(м. Львів, Україна) і Романом Жолтовскі (м. Познань, Польща) 21 вересня цього року приїхали до Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського на запрошення адміністрації вишу та Студентської ради.

dsc_1918

Під час зустрічі з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою Генрі Марш відзначив високу мотивацію наших студентів до навчання і вдосконалення в професії. Його вразило те, що майбутні медики Тернопільського медуніверситету приїхали на зустріч з ним до Львова, а потім запросили і до Тернополя.

dsc_1837

dsc_1878

Зі свого боку Михайло Михайлович ознайомив гостей з діяльністю університету і наголосив на тому, що під час складання матрикулів і ОСКІ однією зі складових оцінки є вміння спілкуватися з пацієнтом. На це Генрі Марш зауважив, що такі навички важливо прививати студентам під час навчання, адже у лікаря і хворого мають бути довірливі стосунки, медик повинен вміти балансувати між правдою і тим, щоб дати пацієнту надію.

dsc_1923

Після цього відбулася довгоочікувана зустріч студентів ТДМУ з британським нейрохірургом. Актова зала в адміністративному корпусі, що на Майдані Волі, 1, не змогла вмістити всіх бажаючих, тому у сусідній аудиторії організували трансляцію лекції.



Переглянути виступ Генрі Марша в он-лайн режимі можна було і на сайті ТДМУ.

dsc_1947

Нагадаємо, що Генрі Марш є автором відомого бестселера «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», який побачив світ у львівському «Видавництві Старого Лева». Окрім того, про медичну діяльність лікаря знято документальний фільм «Англійський хірург» (2007), події якого відбуваються в українській лікарні. Генрі Марш часто навідує Україну і активно працює тут з початку 90-х років.

dsc_1957

З викладачами і студентами ТДМУ відомий нейрохірург привітався українською мовою і повідомив, що радий бути у файному місті Тернополі. Це викликало шквал оплесків. Після цього Генрі Маршперейшов безпосередньо до лекції на тему «Як стати добрим лікарем».

dsc_1936

dsc_1978 dsc_1982 dsc_1995 dsc_2027

Насамперед, він наголосив на тому, що «життя нейрохірурга ніколи не буває нудним і може стати надзвичайно успішним, але за це доведеться сплатити високу ціну. Ви не уникнете помилок і навчитеся жити з їх жахливими наслідками». Він зазначив, що для того, щоб стати кваліфікованим лікарем, потрібно постійно над собою працювати, а саме читати наукові статті, цікавитися всіма новинками і аналізувати багато різної інформації, вміти спілкуватися з пацієнтами, мати доброзичливі стосунки зі своїми колегами, бути фахівцем, дослідником, керівником і т.д. Окрім того, важливо балансувати під час прийняття рішення оперувати чи не оперувати хворого, опираючись на знання і власний досвід.

dsc_1961

На переконання гостя, важливою складовою в роботі лікаря є стосунки з пацієнтами і вміння з ними спілкуватися. Хворі, як правило, вважають, що лікар майже Бог і може допомогти їм одужати. «Ми повинні розуміти, що ніхто з лікарів не є Богом. Ми – всі люди, тому робимо помилки. Від наших помилок потерпають пацієнти. Медицина ніколи не є певною. І ми повинні приймати важливе рішення в тому, яку інформацію можемо дати пацієнту, а яку ні. З власного досвіду скажу, що найважчими завжди є емоційні муки, коли у лікуванні чи оперуванні щось пішло не так. Між лікарем і пацієнтом має бути обопільна довіра. Очевидно, що довіра базується на чесності. І, рано чи пізно, виникає питання чесності лікаря з пацієнтом, лікаря з колегами. І, щонайважливіше, – чесність лікаря з самим собою», – додав Генрі Марш.

dsc_2030 dsc_2034 dsc_2035

Це нейрохірург проілюстрував власними прикладами з життя і професійної діяльності, але водночас звернув увагу на те, що помилки дають дуже цінний досвід. Він порадив студентам, що перед тим, як дати відповідь пацієнту у складній ситуації, варто побути наодинці з собою і бути максимально чесним. І це дуже важливо, адже разом з професійним ростом лікарю доведеться працювати зі все складнішими випадками.

На його думку, на шляху професійного вдосконалення потрібно мати колег, які будуть об’єктивно критикувати. Водночас потрібно бути і самому таким же. Це допоможе уникати багато кількості помилок. Також потрібно прислухатися до пацієнтів і їх родичів.

dsc_2084 dsc_2085 dsc_2095 dsc_2099 dsc_2120 dsc_2131 dsc_2143

Наприкінці зустрічі Генрі Марш розповів про специфіку охорони здоров’я і ще раз наголосив на тому, що головний обов’язок лікаря – допомагати пацієнту.

dsc_2087 dsc_2110

Після лекції студенти мали можливість отримати автограф Генрі Марша. Майбутні лікарі довго не відпускали гостя.

Переглянути лекцію можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=NU3KxXqjy54

джерело http://poglyad.te.ua/