Чи повториться штурм міської ради Тернополя під час голосування за зміни у Генплан?

Оголошена на 24 лютого сесія міської ради обіцяє бути неординарною. Річ в тім, що на сесію пропонується винести питання змін до Генплану Тернополя.

Варто зауважити, що в файному місті, останнім часом, земельні питання чомусь дуже сильно стали непокоїти частину депутатів, котрі у минулих каденціях успішно погоджували виділення ділянок на сесіях, а зараз стали ярими захисниками «паркових зон».

Те, що насправді керує цими обранцями, ми спробуємо вияснити дещо пізніше в цьому матеріалі, а зараз повернемось до влаштованого цирку і маніпуляцій з головним містобудівним документом. В тернопільських ЗМІ та соціальних мережах поширюються якісь фрагменти т.з. «справжнього» Генплану міста, згідно якого мерія планує залишити місто без парків. Ось кілька моментів з поширеної «правдивої» інформації:

Перша маніпуляція. Активісти з депутатами-перевертнями стверджують, що в 2013 році міська рада надала будівельному комунальному підприємству 43 сотих зеленої зони у парку ім. Т.



Шевченка. На цій ділянці поки що лише громадський туалет. І навіть не полінувались зліпити наглядний макет.

 

Тобто, спеціалісти графічного дизайну підмалювали житловий будинок на місці громадського туалету і стверджують, що саме таке пропонується затвердити на сесії. Але недолугі ландшафтні дизайнери чомусь забули про публічну катастрофу карту, зміни до якої мерія без рішення цих же депутатів внести просто не може. І ось ця кадастрова карта України чітко говорить про цільове призначення ділянок і вказує їхні межі:

 

На вказаному місці є дві ділянки: одна громадського призначення, а інша з цільовим призначенням 1.20. Згідно Українського класифікатора цільового використання землі, 1.20 — це для ведення лісового господарства.

Друга маніпуляція. Противники змін до Генплану вказують, що у Старому Парку намагаються виділити будівельному комунальному підприємству 31 соту зеленої зони (разом із майданчиком під військовою технікою).

І знову звернемось до кадастрової карти:

Де «захисники» паркових зон взяли там ділянку під житлове будівництво наразі невідомо…

Третя маніпуляція. Горе-активісти кричать, що у парку «Національного відродження» вся зелена зона вздовж вулиці 15 Квітня (а це більше 2 гектарів), уже передана комунальним чи приватним структурам під забудову.

На вказаному місці є лише ділянка для будівництва готелю, і то на тому місці, де знаходиться забетонована площадка (за це ж рішення голосували в попередній каденції сьогоднішні «крикуни-депутати»). Тим більше, що на кадастровій карті ця ділянка має чітке цільове призначення, яке їй надали самі депутати. Більше ніяких ділянок для будівництва житлових будинків там нема і бути не може.

Якраз тому і хочеться запитати цих майстрів фотоаплікації, чому вони для своїх «кричущих фактів» взяли не офіційний документ (кадастрову карту), а скористались картинками розважального порталу віртуальних подорожей?

Хто насправді стоїть за атакою на зміни до Генерального плану Тернополя. Детальний аналіз

Отож, 24 лютого на сесії Тернопільської міської ради знову буде гаряче. Адже теперішні респектабельні бізнесмени, у буремні 90-ті були звичайними бандитами, і яких знає все місто. Тепер вони намагаються за будь-яку ціну зірвати голосування за зміни до Генерального плану Тернополя. Для цього вони активно використовують своїх «крикунів» з числа депутатів міської ради та громадських активістів. І на додаток готують «важку артилерію» – власних бойовиків, які мають штурмувати міську раду. І найнеприємніше в цій ситуації те, що на свою сторону вони переманили  «вчорашніх» своїх жертв — підприємців, які не розібрались в ситуації.

Як працюють «бандити 90-х»

«Аракс» не звик грати за правилами. Він звик заробляти гроші під час хаосу та «безпредєлу». Їхня психологія не змінилися навіть тоді, коли вони зняли малинові піджаки та одягли костюми-трійки і стали підприємцями, політиками та громадськими діячами. Особливо це стосується земельних питань. Захопити, «віджати» землю, підкупити чиновника або депутата для них легше, ніж взяти земельну ділянку в оренду або викупити її на відкритому аукціоні. А Генеральний план якраз встановлює такі чіткі правила гри. Це своєрідна земельна Конституція Тернополя. Тому вся інформаційна кампанія проти змін до Генерального плану має на меті не лише заблокувати внесення змін до нього, а взагалі визнати його протиправним та перевести всі земельні питання Тернополя у ручний режим. Саме у такій «мутній воді», через своїх кишенькових депутатів «Аракс» і бажає вести свій новий бізнес.

Завалити зміни до Генплану

Генеральний план Тернополя був ухвалений у 2010 році ще за каденції Романа Заставного. З того часу місто розвивалось і потрібно було вносити зміни до Генплану. Для багатьох інвесторів, які хочуть вкласти у будівництво, чи інші суміжні проекти, старий Генплан значно обмежує поле для інвестицій. І великі сподівання вони покладали на те, що їх інтереси будуть враховані на землях, які мають бути приєднані до Тернополя, або були не враховані у редакції Генплану від 2010 року (місто постійно збільшується і розвивається, – ред.). Однак, їх нові плани теж опинилися на межі провалу. Державний інститут проектування міст «Діпропроект» (він же й розробляв Генплан) підготував зміни до Генерального плану з врахування теперішньої ситуації й відповідно до законодавства України. У разі прийняття змін, Генплан вже захистить від незаконної забудови і теперішні й майбутні території Тернополя. Для представників «Араксу це виявилось шоком. І вони почали активно діяти.

Керівник угруповання «Аракс» нашвидкуруч створив громадську організацію «УНСО». Тут не треба плутати з партією УНСО, чи добровольчим рухом УНСО. Це всього на всього кишенькова організація, яка експлуатує відому назву. Так ось, ця ГО «УНСО» подала у суд позов стосовно змін до Генерального плану Тернополя. Вони підключили до справи найвідоміших юристів, однак справу все таки виграла мерія Тернополя.

«Бригада» працює по-новому

Після такої поразки, представники «Араксу» зрозуміли, що часи вже змінилися й треба діяти по-новому. По-перше, підготувати громадську думку. По-друге, залякати депутатів, щоб вони не голосували за зміни до Генплану. І лякати не «праскою» як вони вміють зазвичай, а теж «по-новому». І тут на сцену вийшли «кишенькові депутати» та «активісти», які розв’язали у тернопільських ЗМІ справжню інформаційну війну проти змін до Генплану. У депутатському середовищі головним «крикуном» став представник Самопомочі, голова земельної комісії міської ради Андрій Шкула, який вже встиг прославитись своїми діями у земельній комісії, погоджуючи відведення земельних ділянок на основі липових документів («Аракс» вже мав досвід співпраці з Самопоміччю на минулих мерських виборах).

І головний «земельник» Тернополя почав працювати. З’явилися т.з. «докази» підробки Генплану, які як виявилося самі були простою підробкою-фотошопом. Шкула збирає прес-конференції та організовує бурхливу діяльність у соцмережах. Показово, що всі аргументи Шкули слово-в-слово дублюють матеріали судового позову ГО «УНСО» до мерії Тернополя.

Силовий сценарій

Однак, таке залякування депутатів по-новому не дало належного ефекту. За нашими даними багато депутатів міської ради Тернополя готові підтримати зміни до Генплану Тернополя. Тому «Аракс» (зараз це ГО «УНСО») за непідтвердженою інформацією й готує запасний варіант у вигляді силового штурму міської ради. Така ситуація вже мала місце у Тернополі, коли у квітні 2014 року нетернопільські штурмовики здійснили напад на Тернопільську міську раду. Вимоги були схожі з теперішньою риторикою: земельні ділянки, зелені насадження тощо.

У 2014 році штурм закінчився нічим. Тернопіль продовжив розвиватися за правилами та законами. Чи продовжить Тернопіль розвиватися — покаже сесія 24 лютого 2017 року. Основне: чи витримають мер та депутати тиск «респектабельних бізнесменів», «громадських діячів» та окремих депутатів. Чи переможе закон і чіткі правила, чи сірі схеми, хаос та «безпредєл»?

 

Джерело.