Депутат міськради Тернополя поставив чітку крапку у так званій «боярській олігархії»

Сьогодні, 24 лютого, під час засідання сесії Тернопільської міськради депутат, голова постійної комісії з питань ЖКГ Іван Сороколіт підняв з трибуни наболіле для народних обранців питання – перекручування фактів та відверту брехню, яку поширюють про них у ЗМІ.

Цього разу підставою до полеміки стали публікації з приводу проекту рішення, який стосується змін до регламенту ради. Деякі видання інтерпретували як бажання депутатів «менше працювати, а більше зробляти».

–  Коли ми відзначали дні скорботи по загиблих на Майдані, у інформаційному полі Тернополя коїлося щось «неймовірне». Ми одночасно обговорювали Революцію Гідності. Разом з тим читали наслідки неймовірних фінансових вливань у інформаційне поле,- озвучив Іван Сороколіт.

На думку  Івана Сороколіта, на минулому засіданні сесії, депутати послали чіткий сигнал, що політтехнологи йдуть помилковим шляхом, оббріхуючи народних обранців. Однак історія з перекриванням фактів продовжилася й надалі.

–  Якщо розуміння немає, то ми будемо продовжувати про це говорити. І надалі акцентуватимемо, що поганим тоном вважатиметься розміщення реклами чи просто підтримування стосунків з  такими піар-технологами.



Ми (деякі свідомі депутати та активісти) будемо шукати спосіб аби ця особа менше заробляла,- продовжив Сороколіт.

Така емоційна та гостра передмова депутата виникла не дарма, а через ряд публікацій у місцевих ЗМІ, в яких  проект рішення, ініційований Сороколітом, перетворили на так званий «боярський олігархат».

– На початку року я зареєстрував проект рішення, над яким працював тривалий час. Йдеться про зміни до регламенту.  Проект «відвисів» на сайті міськради кілька місяців,  я отримав певні висновки юридичного відділу. Тому свідомо не виносив поки що проект на комісію з питань регламенту, адже дійсно є ряд об’єктивних зауважень збоку юристів, з якими я погоджуся і їх треба враховувати. Однак, зауважте, що відбувається у інформаційному полі! На майже усіх медіа-ресурсах, включно з одним, який сьогодні присутній тут на сесії, розмістили статтю під назвою «Міські депутати хочуть встановити в Тернополі боярську олігархію: побільше заробляти і поменше звітувати». І аналізується в цьому матеріалі проект рішення, автором якого я є. В мене питання: чому ви (до журналістів,- авт.) не хотіли навіть взяти коментар в автора проекту?,- запитав депутат.

Іван Сороколіт зачитав кілька реплік з опублікованого на багатьох сайтах та в газетах матеріалу, в яких  невідомий автор ( без коментарів, лише на базі власних думок та припущень) стверджує, що після змін до регламенту, депутати перетворяться на бояр-олігархів.

–  Так, як коментарів у мене не брали, тому  зараз мушу озвучити. Щоб депутати розуміли: в діючому регламенті, приміром, є норма, в якій йдеться про те, що не рідше одного разу на півріччя ми маємо інформувати виборців про роботу міської ради та  її органів, про виконання планів, програм економічно-соціального розвитку, рішень та доручень виборців.  Чи це працює?  Я ж запропонував внести уточнення, зокрема, що депутат має звітувати, але  «на вимогу виборця»,- зауважив депутат. – Крім того у мене були зауваження з приводу днів прийому громадян. В нас, у діючому регламенті, прийомними вважаються середа та п’ятниця. Якщо хтось з моїх колег приймає в інші дні, то він, виходить, порушує регламент?!  Тому я пропонував дати можливість депутатам обирати день та час проведення прийому самостійно.  Загалом таких уточнюючих правок є багато.

Фактично більшість змін в регламенті, які ініціює депутат Сороколіт, спрямовані на те, аби кожна норма в документі мала логічну складову, а не просто служила окрасою, якої ніхто не дотримується. Приміром, головуючий сесії, в даному випадку міський голова Сергій Надал, після кожного голосування має озвучувати, скільки депутатів підтримало проект рішення, скільки було проти, скільки утрималося.  Однак це теж не виконується, позаяк підсумки кожного голосування і без того виводять на монітор у сесійній залі. Тобто ця норма є просто зайвою та застарілою.

– Звертаюся до депутатів.  Я повторно вам, кожному, розішлю цей проект рішення, якщо у когось будуть побажання, зауваження та пропозиції, то спільно ми все врахуємо!,- підсумував Іван Сороколіт.

Джерело.