У Тернопільському драмтеатрі відкриють кафе?

У приміщенні Тернопільського обласного драмтеатру ім. Т. Шевченка планують відкрити мистецьке кафе-музей. Однак реалізувати ідею самотужки театрали не в змозі. Тож сподіваються на місцевий бізнес. Керівництво театру пропонує здати приміщення в оренду з умовою, що інвестор збереже концепцію закладу, – пише Номер один.

Тернопільські театрали виявили у себе вільне приміщення і запропонували використати його з користю.



Мова йде про 200 квадратних метрів у підвальному приміщенні закладу культури. Приміщення має статус аварійного і потребує багато вкладень. Самостійно «потягти» такий проект театр не може, тож звернувся до власника – обласної ради – з пропозицією здати його в оренду. Депутати поки вагаються. Представники комісії соціально-економічного розвитку, яка вивчає це питання, вже виїжджали на місце, щоб оглянути приміщення, однак рішення поки не прийняли.

– За власні кошти ми не зможемо відремонтувати це приміщення, тому запропонували бізнесу облаштувати там мистецьке кафе, – розповідає директор театру Борис Репка. – Це було б добре і для артистів. Вони мали би де обідати. Також до нас на фестивалі приїжджають багато акторів з інших міст. Їх треба забезпечити харчуванням. Кафе у приміщенні театру було б ідеальним варіантом.
Приміщення пропонують здати в оренду через відкритий конкурс.

У театрі поки не підраховували, скільки коштів потрібно на ремонт, але запевняють, що це дуже велика сума. Натомість наводять орієнтовний перелік робіт, які там необхідно виконати.

– Потрібно замінити каналізацію, провести світло, вентиляцію, укріпити стіни. Через аварійний стан приміщення його відімкнули від теплопостачання, тому на стінах з’явилася пліснява, – зазначає Борис Репка. – Висота приміщення не велика, тому потрібно понижувати рівень підлоги, знімати шар ґрунту. Це копітка та складна робота. Крім того, стіни приміщення є несучими. Якщо б їх зміцнити, це було б добре для самого театру. Кожен квадратний метр у центрі міста має ефективно використовуватись.

Театрали пропонують зробити в приміщенні музей. У задумах – облаштувати мистецьку стометрівку. Там можуть розмістити афіші з різних років, фото, які б розповідали про історію театру. Переможець конкурсу мав би врахувати побажання театралів і реалізувати їхні пропозиції.

Борис Репка зізнається, що мав розмову з тернополянами, які реалізували у Тернополі подібні проекти – заклади мистецького спрямування. Каже, вони розглянули пропозиції, але наразі позитивної відповіді не дали, тому що обсяг витрат надто великий.

Зоряна Гарасимів

 

Джерело.