Роботи нема, а рахують, що 3200 грн. ти отримав

Умовний «дохід» безробітних при нарахуванні субсидій складає два прожиткові мінімуми: росте мінімалка, росте і «дохід»Нині, чого не скажеш ще років три тому, наявністю субсидії нікого не здивуєш.

Подив викличе хіба що відсутність її, адже соціальну допомогу отримують всі, навіть досить багаті люди, які мешкають в елітних котеджах. Однак уже з середини цього року ситуація може кардинально змінитися.

Власне, субсидію розраховують, на підставі сукупного доходу домогосподарства. Відповідно, що більший дохід, то менша субсидія та більший обов’язковий платіж. Дуже зачепить це осіб, які не працюють, адже під час нарахування субсидії для них умовно розраховують сукупний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів. Росте мінімум – росте і «дохід».

За словами начальника управління соціального захисту населення Садгірського району Валентини Федорової, за чинною постановою, якщо її не змінять, для непрацюючих при нарахуванні субсидії рахують дві мінімальні зарплати станом на грудень минулого року.

– Наприклад, у травні, коли ми переоформлятимемо всім субсидії, для безробітних при нарахуванні субсидії дохід розраховуватимемо розміром 2 прожиткових мінімуми для працездатної особи, тобто 1600х2 = 3200 гривень. Ця постанова нині діє, – каже В.



Федорова. – Якщо з травня постанову змінять, то нараховуватимуть по-іншому.

Є припущення, що доходи рахуватимуть не за минулий рік, а за 12 попередніх місяців. Тобто 3200 х 2 = 6400 гривень. Звісно, ця сума для непрацюючої людини величезна. Але поки це лише теорія, і всі нарахування здійснюють за старими вимогами.

Аналітик громадської організації Тарас Галайда розрахував приблизні цифри, які очікують українців. Приміром, від травня 2017 року прожитковий мінімум складатиме 1684 гривень, тож «віртуальний дохід» непрацюючого складе 3368 гривень. Від грудня 2017 року прожитковий мінімум зросте і складатиме 1762 гривні, відповідно «віртуальний» становитиме 3524 гривні.

Джерело.