Нацбанк пропонує автоматично списувати платежі ЖКГ з українців

Національний банк України виступає за широке поширення та популяризацію в Україні послуги Direct Debit, яка передбачає договірне списання коштів банком з рахунку клієнта для оплати кредитів і комунальних послуг. Про це повідомляє прес-центр НБУ в Facebook.

ЖКГ або інший центр послуг формує електронну квитанцію, яка відразу потрапляє в банк користувача послуг, а відповідний клієнт банку отримує повідомлення з пропозицією автоматично оплатити за квитанцією.

Оплата відбувається після підтвердження клієнтом операції в залежності від налаштувань в онлайн-банкінгу.

Серед переваг послуги НБУ виділив оплату без “фізичної” присутності в банку, зручність проведення платежів, можливість операцій за допомогою онлайн-сервісів в режимі 24/7, зниження ймовірності штрафних санкцій за несвоєчасну оплату рахунків, скорочення черг у відділеннях банків, автоматизацію процесів, скорочення паперових документів і операційних витрат банків.

Нацбанк зазначив, що подібна послуга успішно працює в країнах Європейського Союзу і США. В Україні послуга поки не набула широкого поширення, однак вже використовується деякими платіжними системами і банками.

За інформацією регулятора, для повноцінного функціонування послуги необхідно розробити стандартну форму квитанцій для оплати комунальних послуг і забезпечити її формування в електронному вигляді усіма постачальниками цих послуг, що можливо при тісній співпраці НБУ, Мінекономіки, Мінрегіону, банків і агрегаторів платіжних послуг.

Джерело.