На даху обласної ради встановлять сонячні панелі

І екологічно, і практично. Підрахувавши вартість встановлення сонячних панелей на даху обласної ради та термін їх окупності, чиновники вирішили: використовувати альтернативні джерела – вигідно.

20151231164724_97439

ВАСИЛЬ ЯСІНОВСЬКИЙ, начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження ОДА

 «Передпроектна пропозиція зараз десь в межах 150 тис. грн. має коштувати проект. І десь приблизно біля 200 тис. встановлення даних батарей.



Тобто, ми шукаємо, якщо не бюджетні кошти, я думаю, що краще всього залучити інвесторів до цієї процедури і встановити батареї, які нам будуть давати певну віддачу. Якщо, ми рахували по нашому будинку, то воно приблизно десь до 5 років окупиться, а потім буде йти вже в плюси».

За підрахунками, встановлені лише над сесійною залою обласної ради сонячні панелі, вироблятимуть третину енергії, яку використовує весь «білий дім» впродовж року. Василь Ясіновський пояснює, відбувається це так: вироблена сонячними батареями енергія йтиме в єдині енергетичні системи. Тобто, держава купує «чисту» енергію за так званим  «зеленим тарифом», який значно перевищує звичайну ціну.

ВАСИЛЬ ЯСІНОВСЬКИЙ, начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження ОДА

«Виробник, який виробляє сонячну чи іншу енергію в єдину енергетичну систему по «зеленому тарифу» по 5,50 продає, а купляє по 1, 25».

Реалізувати проект хочуть ще в цьому році. Однак, його втілення залежить від того знайдуть інвестора чи шукатимуть гроші у бюджеті. До слова, загалом близько 70 господарств області користуються сонячними батареями. І вже готові проекти на встановлення сонячних модулів в Шумському та Підгаєцькому районах.

ВАСИЛЬ ЯСІНОВСЬКИЙ, начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження ОДА

«В Шумському районі на 21 га і в Підгаєцькому на 36 га. Дані проекти – це є мільйони в іноземній валюті. Дані проекти є, наприклад, якщо взяти в загальній потужності дасть нам приблизно біля 20% енергії в Підгаєцькому районі і десь біля 14% – це в Шумському районі від загальної потужності споживання в даному районі».

Джерело http://intb.te.ua/