Конфлікт за ікону: в Чернігові люди не віддають цінний образ на реставрацію (відео)

Люди вважають, що це привід, аби забрати в них святиню.

У Чернігові віряни не віддають на реставрацію старовинну ікону Єлецької Божої Матері, бо підозрюють, що історики насправді просто хочуть забрати в них шедевр. Ті ж переконують, що насправді хочуть захистити чудотворний образ, який потрапив до міста 340 років тому

Стати на шляху реставраторів приїздили навіть парафіяни зі столиці. Натовп зі сльозами став на захист святині, бо реставрацію вважає лише приводом для того, аби забрати в церкви цей образ. Ікона перебуває на балансі місцевого історичного музею, але вчені в односторонньому порядку розірвали угоду з монастирем, щойно дізналися про те, що там побували злодії. “Ніхто не думав її красти, їм треба були цяцьки ті – люди приходять, які хочуть завагітніти, отримати бажане, і тоді приносять у дар оте різне – колечки, сережки”, – розповіла монахиня Марія.

Упевнені – історики хочуть забрати в них ікону Єлецької Божої Матері. У Чернігів вона потрапила 340 років тому, її вважають чудотворною.



Історики запевняють, навпаки – прийшли ікону захистити. Якщо не від плісняви, так від злодіїв.

Чиновники ж вважають, що образ, який потрапив у Чернігів ще 1676 року, має бути під надійною охороною, бо його вартість – значна більша за всі ті ювелірні вироби, які пожертвували на оздобу парафіяни. Директор історичного музею наголошує, що несе персональну матеріальну відповідальність за таку цінність, тому вважає неприпустимим зберігати такий шедевр у приміщені, де навіть немає сигналізації. До того ж, іконі може загрожувати не тільки потенційна крадіжка, але й пліснява – вже тепер фахівці помітили на зображенні тріщини.

Фрагменти ушкоджень узяті для дослідження на спеціалізованому обладнанні в Києві. “Реставрація категорично забороняє переписувати і переробляти ікони. Ми ні іконі, ні громаді нічого поганого не збираємось робити. Мінімально, якщо зможемо, ми зробимо так, щоб ікону врятувати і люди були задоволені”, – пояснює реставратор Тетяна Бичко. Монахині ж наполягають, щоб реставрація проводилася на місці, а майстрам обіцяють надати приміщення для роботи. Тим часом у церкві вже почали встановлювати сигналізацію та знайшли спонсорів, аби приставити до ікони цілодобову охорону.

 

 

Джерело.