Рух «Чесно» показав свою нечесність, – інфографіка

Колись авторитетна структура «Чесно», яка створювалася на «західні» гранди, тепер перетворилася на майже на кишенькову організацію олігархів, займаючись маніпулюванням фактами та торгівлею власним іменем. «Аналітики» в черговий раз осоромили себе і свою організацію. Адже непрофесійність та відкрите маніпулювання вразило більшість незалежних експертів.

Перша «чесна» маніпуляція. Так у матеріалі «Рік роботи мера Тернополя: між «зрадами та перемогами» «аналітики» «Чесно» здивувалися, що міський голова Сергій Надал особисто взяв у руки лопату та відкидав сніг під час листопадового аномального снігопаду. Як кажуть люди «лопатою махати, не …… за комп’ютером сидіти». Але найбільш прикро, що «Чесно» подає позитивні кроки мерії, як провали.



Так «аналітики» обурюються, що м ерія запровадила безкоштовний проїзд у тролейбусах з 15 по 17 листопада. Також їх обурило, що мерія пообіцяла компенсувати витрати на лікування травмованим. Це ніби великі збитки для бюджету. Однак, по-перше, бюджет існує для того, щоб допомагати людям. А, по-друге, всі збитки від снігового листопадового колапсу ( 2,04 млн грн.) мерія виставила підряднику, який не справився з прибиранням міста. Також «чесні аналітики» забули, що була створена спеціальна комісія з депутатів, працівників мерії та громадських активістів, яка проаналізувала роботу мерії в екстремальних умовах і офіційно оприлюднила висновки. Більше того, відразу після аномального снігопаду, виконком затвердив новий план “ Дорожня карта утримання шляхово-мостового господарства Тернополя взимку ”. План розроблено з врахуванням роботи відповідних служб США та Канади. Потім був оголошений відкритий конкурс, на якому обрали нових підрядників з очищення міста. І «Дорожня карта» спрацювала вже цієї зими. Незважаючи на наступні снігопади, Тернопіль прибирався набагато краще. «Аналітики» цього теж не помітили. Це можна назвати лише свідомим маніпулюванням.

Друга «чесна» маніпуляція. «Аналітики» «Чесно» знову піднімають питання Генплану та змін до нього. Тобто знову маніпулюють темою нібито фальшування Генплану, хоча вже доведено, що всі докази фальшування виявилися банальним фотошопом, . Однак, «аналітики» у своєму опису керуються лише цими відфотошопленими матеріалами та старими замовними сюжетам програми «Гроші». Вони не взяли жодного коментаря у спеціалістів науково-дослідного інституту «Діпромісто» (розробники Генплану і змін до нього), ні в головного архітектора Тернополя. Ні в кого. Так поважаючі журналісти не працюють. Брати коментарі в двох сторін вчать ще на 1 курсі факультету журналістики. Однак, у «Чесно» напевно працюють не журналісти, а «чесні аналітики». Їм можна займатися маніпулюванням та однобоким висвітленням теми.

Третя «чесна» маніпуляція. «Аналітикам» не сподобався той факт, що Тернопіль за часів каденцій Сергія Надала активно ремонтується та оновлюється. По-перше, у «Чесно» обурилися, що за прикладом Сергія Надала активно за ремонтні роботи в’язалися мери-свободівці з Івано-Франківська та Хмельницького. Бач, які погані, в’язали і почали теж ремонтувати свої міста, як це робить влада Тернополя. По-друге, «аналітики» спробували нівелювати значення мерії в найбільш масштабному проекті 2016 року – оновленій «Циганці». Вони приписали всі плюси громадській ініціативі “URBAN.te”. Ніби, якби не молоді архітектори не створили креслень , то нової «Циганки» взагалі не було б. Враховуючи значення і важливість роботи “URBAN.te”, висновки «аналітиків» – стовідсоткова маніпуляція. На реконструкцію «Циганки» подавалися сотні проектів. І в результаті конкурсу перемогли “URBAN.te”. А самі ремонтні роботи велися підрядними організаціями за кошти міського бюджету. Молоді архітектори самі лопатами не махали, це не їх справа. Організувати підприємства, людей і зробити реконструкцію за три місяці – це справа мерії. Однак, заради маніпуляції на це закрили очі.

Четверта «чесна» маніпуляція. Рух «Чесно» або свідомо маніпулює законами України або матеріал про Тернопіль готував простий неук, якій у школі навіть не вчив базові основи «Правознавства». Так «аналітики» стверджують, що міський голова Тернополя порушив закон, винісши на першу сесію кадрові питання, зокрема щодо формування виконкому. Який закон «порушив» мер, автор цієї писанини не вказав. А ось що дійсно говорить закон. Зокрема закон « Про місцеве самоврядування в Україні ». Пункт 4 статті 42 чітко визначає, що першочерговим обов’язком міського голови є організувати роботу відповідної ради та її виконавчого комітету. Депутати можуть погоджувати з пропозиціями мера чи не погоджуватися, але він ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ винести кандидатури кандидатів на першій сесії. Інша теза «аналітиків» також не витримує критики. Вони заявляють, що новий виконком недієздатний бо за нього не проголосували фракції «Самопомочі», «Громадянської позиції» та два депутата з фракції «Народний контроль». Тут «аналітики» вже замахнулися на святе – на сам принцип демократії, коли рішення ухвалюється більшістю. Виходить, що на думку «Чесно», виконавчі органи влади взагалі не можна формувати, якщо за них не голосує декілька людей з трьох партій. Це вже навіть не маніпуляції, а банальна нефаховість «аналітиків».

П’ята «чесна» маніпуляція. «Аналітики» звинувачують міського голову Тернополя у тому, що він запровадив для себе традицію щорічного звіту. По-перше, він для себе нічого не запроваджував. Він звітує для людей. По-друге, звітувати перед громадою будь-якого міського, сільського чи селищного голову ЗОБОВ’ЯЗУЄ вже згаданий закон « Про місцеве самоврядування в Україні ». А місце звітування міського голови Тернополя у БК «Березіль» обрано свідомо – як одне з найбільших у місті, куди може прийти всі бажаючі. А слова «аналітиків», що Сергій Надал не виконав обіцянку звітувати за правилами «Чесно», тобто перед представниками руху «Чесно» та експертами – навіть не маніпуляція, а брехня. По-перше, мер Тернополя ніколи не давав такої обіцянки (навіть у посиланні, яке наводять «аналітики», не має обіцянки Надала, а лише їх побажання, щоб так було). По-друге, законодавство України (та й здоровий глузд) ЗОБОВ’ЯЗУЄ міського голову звітувати перед громадою, а не «аналітиками». Тому цю маніпуляцію «Чесно» можна назвати лише прикладом їх злопам’ятності, а не об’єктивності.

Висновок: «аналітики» самі себе звинуватили у брехні Як колись вчили українських міліціонерів: «головне завдання оперативника при розкритті злочину – не «вийти» на самого себе». Іншими словами не звинуватити себе у брехні. Але «аналітикам» це вдалося успішно зробити. Вони підсумовують свій матеріал висновками, які показують, що міський голова Тернополя Сергій Надал – чи не найкращий мер України. Наводиться дослідження ОПОРИ, що індекс публічності міського голови Тернополя в 2016 році зріс на 9% і становить 65% . Наводяться дані порталу “Слово і Діло” який оцінив рівень відповідальності Сергія Надала у 62 %. А це найкращий показник серед всіх мерів України. Більше того, за даними порталу «Слово і Діло», Сергій Надал виконав 170 своїх обіцянок, що є також найкращим показником серед всіх міських голів України Таким чином, «аналітики» «Чесно» провалили це політичне замовлення. Вони не лише невдало маніпулюють фактами й цифрами, а й демонструють власну безграмотність та обмеженість.

 

Джерело.