Тернополяни розповіли, чому масово їдуть на заробітки за кордон

Польща, Чехія, Італія, Німеччина – країни, куди часто виїздять працювати тернополяни. Що стало причиною такої тенденції?


– Все тут закономірно, – вважає тернополянка Надія Слабіцька. – У мене дуже багато рідних, знайомих і друзів, які працюють за кордоном: і в Італії, і в Іспанії, Канаді. Наприклад, моя сестра живе в селі. Там жодної перспективи, жодної роботи. Так, за кордоном важка робота, але вони знають, за що працюють так тяжко.



У цій ситуації я не звинувачую заробітчан, не називаю їх зрадниками, зрадниками можна назвати уряд, який не думає про людей. Ці депутати вже помішалися на грошах, купують собі церкви приватні, вілли. Це справжня грошоманія, я вважаю цю залежність гіршою за наркоманію, пише “20 хвилин”.

49 – річний Олександр Рябоконь працює тут, у Тернополі, але має багато знайомих, що їдуть за кордон.

– Така тенденція створилася через економічну ситуацію в Україні, – переконаний чоловік. – Я не вважаю їх зрадниками. Нехай держава надасть робочі місця і гідну зарплатню, тоді люди працюватимуть тут.

49 – річний Роман Шкарупа працює в Лондоні уже 18 років.

– Я там зараз живу, – каже чоловік. – І не вважаю себе зрадником. Ось всі ці Гройсмани, Януковичі – вони займаються зрадництвом. Люди не мають, за що жити, то чому вони повинні сидіти тут і чекати, коли щось зміниться?

Тернополянка Наталія Питель переконана, що саме матеріальне становище – вина масового виїзду за кордон.

– А ось для молоді це ще і якась перспектива, – вважає жінка. – У мене є рідні, які працюють в Італії, доглядають там старих. Це не зрада, всіх, кого я знаю, люблять Україну, бажають повернутися сюди. Ну що поробиш, якщо людям просто не дають тут жити?

Тернополянка Ганна Кравчук має пенсію 1300 гривень.

– На мою пенсію не проживеш, – упевнена жінка. – Наша влада не забезпечила нам достойного життя. Тому тернополяни і їдуть шукати щастя десь за кордон.

Джерело.