Тернопільські чиновники закликають користуватися «теплими кредитами»

«Теплі кредити» допоможуть заощадити

Минулого місяця уряд відновив дію програми з енергоефективності. Тож жителі області можуть сподіватися на нову хвилю видачі «теплих» кредитів.

Протягом двох місяців банківські установи приймали заяви від клієнтів, а вже наступного місяця почнеться видача коштів. В Тернопільській обласній адміністрації закликають жителів області активніше долучатися до програми, аби не згаяти можливість заощадити на теплоносіях.

Торік видали найбільше кредитів

Урядова програма енергозбереження діє уже протягом трьох років. За цей час нею скористалися понад сто тисяч українців. Тернопільщина теж долучилася до цього процесу.
– Сьогодні у нас гарно працює Чортківський, Борщівський, Кременцький райони. Вони разом уклали 600 договорів.



Задіяно близько восьми тисяч домогосподарств, у той час як у нас в області є понад 400 тис. Це означає, що програмою скористалися всього 0,2% населення. За весь період використано 126 млн. грн. енергозбереження. Тому ми закликаємо жителів області активніше користуватися програмою «Теплі кредити», адже це хороша можливість заощадити родинні бюджети, – зазначає заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак.

В обласній адміністрації переконані, що готуватися до економії в наступному опалювальному періоді треба вже сьогодні. Тому важливо, щоб громадяни якнайшвидше скористалися цією програмою, рекомендують і районним адміністраціям та головам громад максимально проінформувати населення.

Наразі учасниками програми «Теплі кредити» є «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк». Згодом до них має приєднатись і «Приватбанк». Торік найбільше кредитів надав «Ощадбанк».

– «Ощадбанк» з першого дня почав працювати по програмі енергозбереження. За три роки нашими послугами скористалися понад 136 тис. громадян. Кредити брали в основному на заміну старих вікон на енергозберігаючі. У Тернопільській області нами прокредитовано 5690 домогосподарств. Видано 93 млн. грн. За цей час державою відшкодовано 43 млн. грн. Минулого року жителі області були найактивнішими. Кредити видано 3,5 тис. домогосподарств. У цьому році активна робота розпочалася наприкінці лютого. На сьогодні розглянуто 272 заяви на суму 5,6 млн. грн. По факту видано 160 кредитів. Уже наприкінці квітня ці громадяни отримають відшкодування, – повідомив начальник Тернопільського обласного управління «Ощадбанку» Ярослав Соляр.

У порівнянні з минулим роком комітет Держефективності вніс у програму певні корективи. Торік відшкодування для громадян, які отримують житлові субсидії, складало до 70%. На сьогодні таку пільгу знято. Тобто відшкодування складає 35% для всіх громадян. Таким чином усіх поставили у рівні умови.

– У питанні придбання твердопаливних котлів відшкодування складає 20% від суми отриманого кредиту. Також є обмеження по абсолютній сумі. Для котлів ця сума складає не більше 12 тис. грн, для утеплення будинку – не більше 14 тис. грн. «Ощадбанк» знизив відсоткову ставку по кредитах. Якщо торік ми кредитували під 24,5% річних, то сьогодні – під 17,99%, – каже Ярослав Соляр.

Банківська установа запровадила електронний калькулятор, за допомогою якого клієнт може прорахувати собі суму виплат.

– Наприклад, людина отримала 20 тис. грн. кредиту. Сплатила перший внесок у розмірі 10%. З решти 18 тис. отримує 3600 грн. відшкодування. Протягом трьох років кредитування клієнт отримує компенсацію по голому кредиту в сумі близько 5200 грн. Тобто 3600 грн. – відшкодування плюс 5200 грн. – економія на відсотках, – пояснює пан Соляр. На сьогодні мережа «Ощадбанку» велика і розгалужена. Це 63 відділення у всіх районних центрах.

Кличуть до співпраці ОСББ

«Укргазбанк» представлений у Тернопільській області трьома відділеннями – у Тернополі, Чорткові та Борщеві. Установа видала близько півсотні кредитів. На розгляді приблизно 80 заяв. Умови кредитування тут, як і в «Ощадбанку». Єдине – кредитна ставка становить 17,5% річних.

– У нас на придбання твердопаливних котлів для субсидіантів держава компенсує не 20%, а 35%. Тобто пільга для придбання твердопаливних котлів у нас зберігається, – зазначає начальник управління з роздрібного бізнесу Тернопільської обласної дирекції «Укргазбанку» Тетяна Лисобей.

Отримати «теплі» кредити можуть і Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Попередньо ОСББ потрібно виготовити проектно-кошторисну документацію, оскільки проект передбачає великий обсяг робіт. За словами Ярослава Соляра, було б доречно, якби в цьому допомагали органи місцевого самоврядування.

У кожного співвласника є можливість отримати кредит до 30 тис. грн. Більше того, ОСББ-субсидіанти отримують відшкодування на рівні 70%. Це єдина категорія громадян, стосовно якої збережена ця норма. Водночас, перешкодою стає те, що мешканцям багатоквартирних будинків часто важко дійти до спільної згоди і прийняти рішення щодо заходів енергозбереження.

– Торік ми видали кредити лише трьом об’єднанням. В основному вони брали кошти на заміну вікон на сходових клітках та приміщеннях загального користування, заміну лампочок на енергоефективні, – каже представник «Ощадбанку».

Крім того, у кількох містах області працюють місцеві програми енергозбереження та підтримки ОСББ. Розроблено й обласну програму енергозбереження. На неї передбачено 1,5 млн. грн. За словами Івана Крисака, затвердити виділення коштів планують на одному із найближчих засідань Обласної ради.

Зоряна Гарасимів

ДОВІДКА

На які матеріали та обладнання можна отримати компенсацію?

Для приватних будинків (у т.ч. поділених на 2 квартири):

– придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії);

– радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря (в тому числі автоматичних);

– рекуператорів теплоти вентиляційного повітря;

– теплонасосної системи для водяної системи опалення та/або гарячого водопостачання;

– системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання;

– вузлів обліку води (гарячої, холодної), зокрема засобів вимірювальної техніки (приладів обліку, лічильників);

– багатозонних (багатотарифних) приладів обліку електричної енергії (лічильників активної електричної енергії);

– обладнання і матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

– світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікон та балконних дверей.

Для квартир у багатоквартирних житлових будинках:

– придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії);

– радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря (в тому числі автоматичних);

– вузлів обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засобів вимірювальної техніки (приладів обліку, лічильників);

– багатозонних (багатотарифних) приладів обліку електричної енергії (лічильників активної електричної енергії);

– світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікон та балконних дверей.

Компенсація також виплачується на відповідне додаткове обладнання та матеріали.

 

Джерело.