Експерти оцінили шалені мільярдні втрати Росії через західні санкції

Путін зажадав від США скасувати всі санкції в обмін на продовження угоди про утилізацію збройного плутонію.

385246420

Президент Росії Володимир Путін намагається шантажем скасувати західні санкції проти РФ. Він підписав федеральний закон, який скасовує дію угоди зі США про утилізацію збройного плутонію. Таким чином Путін вимагає від США скасувати економічні обмеження, компенсувати втрати від санкцій та навіть контрсанкцій, які вводив Кремль, а також зменшити військову присутність НАТО в Європі. Експерти переконані, що США не піддадуться на шантаж, а чи не єдиним виходом бачать припинення війни на українському Донбасі, а також повернення анексованого Криму, що свого часу й стало головною причиною введення антиросійських санкцій.

Через фінансові санкції Росія з другої половини 2014-го і до 2017-го недоотримує 280 млрд доларів США припливу капіталу. Втрати чистого припливу (різниця між припливом капіталу з-за кордону та його відпливом за кордон) становлять 160-170 млрд доларів, у тому числі прямих інвестицій – 85 млрд доларів. Такі цифри наводять Овсій Гурвич та Ілля Прилепський із російської Економічної експертної групи, пишуть “Ведомости”.

Західні санкції мають як прямий, так і непрямий вплив на увесь сектор економіки Росії, торкнулися багатьох компаній і банків.



Скажімо, скорочення прямих іноземних інвестицій, зниження можливостей для позик, зменшення припливу капіталу на ринок держборгу збільшують ефект санкцій приблизно втричі, порахували Гурвич і Прилепський. У 2015 році прямі інвестиції в Росію скоротилися порівняно із 2013 роком майже в 11 разів – із 70 млрд доларів до 6,5 млрд доларів.

Санкції стосуються також реального сектору економіки й домогосподарств. А зростання невизначеності призводить до гальмування споживання, прискорення інфляції. Через невпевненість підприємств у майбутніх обсягах збуту, а також через зростання вартості кредитування падають інвестиції. Обмеження на експорт технологій скорочують продуктивність, а в окремих галузях залежність від імпорту критична.

У Центробанку РФ зазначають, що санкції гальмують ВВП Росії щороку на 0,5-0,6%. Експерти Економічної експертної групи називають майже подібні цифри – 0,4-0,6%.

Крім того, на втрати Росії паралельно із санкціями суттєво вплинуло світове падіння цін на нафту. Ці два фактори посилюють одне одного і в сукупності протягом 2014-2017 років втрати економіки РФ становлять у середньому 2,1% щороку.

У Міжнародному валютному фонді сукупні втрати Росії від санкцій та контрсакцій оцінили в мінус 1-1,5% зростання ВВП на рік.

За оцінкою Мінекономрозвитку РФ, за два роки дії продовольчого ембарго ціни на продовольство виросли на понад 30%, випередивши інфляцію в 1,2 разу. Вітчизняне імпортозаміщення поки що не допомогло, а навпаки – ціни зростають і це впливає на сімейні бюджети багатьох росіян.

Способи почати компенсувати втрати – не в економіці, а в політичному рішенні Кремля. Так вважає Наталія Акіндінова з Центру розвитку російської Вищої школи економіки.

“Потрібно як мінімум піти з Донбасу. Неможливо все відіграти назад, але можна піти вперед”, – говорить експерт.

Джерело http://tsn.ua/