За що живе родина мера Тернополя, – розслідування

За що живе родина мера Тернополя, – розслідування Ось і дочекалися українці другої серії захоплюючого серіалу під назвою «Електронні декларації українських чиновників та членів їх родин». Українці ще не відійшли від декларацій за 2015 рік, як нам дали змогу «покопатися» по задекларованим статкам за 2016 рік. Серію наших матеріалів починаємо з міського голови Тернополя Сергія Надала. Так як і за що живе мер з родиною.

У 2017 році Сергій Надал «проїв» півмашини Декларація Сергія Надала за 2015 рік не вразила українців. Серед всіх міських голів великих українських міст, мер Тернополя був чи не найбідніший. Хоча він та родина мали квартиру, земельну ділянку та дім.



Серед зароблених коштів фігурувала зарплата та кошти отримані від продажу автомобіля «Міцубісі-Паджеро», 2008 р.в., який Надал купив, ще працюючи першим заступником в обласній податковій. Яка ж ситуація у 2016 році? По рухомому та нерухомому майну за рік у Сергія Надала майже нічого не змінилося. Щоб не витрачати час, шановний читач може знайомитися з декларацією Надала за 2015 рік за цим посиланням. Правда у 2016 році міський голова Тернополя «проїв» 250 000 гривень (з 500 000 гривень, які залишилися у Надала від продажу автомобіля у 2015 році, у 2016 – залишилося лише 250 000).
Оборот і прибуток від бізнесу Олени Надал Однак, цього року родина Сергія Надала здивувала громадськість професійною активністю дружини та дочки міського голови Тернополя. Так вони задекларували відповідно 1420970 гривень та 1423850 гривень доходу від підприємницької діяльності. Щоб не бути голослівними ми спробували розібратися в ситуації, взявши коментарі у міського голови Тернополя, у Державній фіскальній службі та у незалежних фінансових аналітиків. Самостійно проаналізуємо цифри, які зазначені декларації Сергія Надал та стосуються його дружини та дочки. Олена Надал задекларувала 1420970 гривень як дохід від підприємницької діяльності. Також вона задекларувала 350000 готівкових гривень та 600 000 – як кошти позичені третім особам. Як пояснив нам фінансовий аналітик Міжнародного інституту бізнесу Федір Тищенко, треба чітко розуміти, що дохід від підприємницької діяльності це не чистий прибуток. «Дохід – це не зароблені кошти. Фактично це оборот коштів фірми чи підприємця. У даному випадку річний. Якщо взяти приклад Олени Надал, то рентабельність її підприємницької діяльності лише трохи більше 20 % (задекларованих 350 000 готівкою). Інші майже 900 000 – це витрати на матеріали, податки та послуги. Я підозрюю, що позика у 600 000 гривень – це також витрати на матеріали, які закуплені на майбутнє. Тобто, як це не дивно, але бізнес «першої леді» Тернополя може бути навіть у збитках станом на кінець 2016 року. Вірніше, вона завершила 2016 рік у мінусі (приблизно на 250 000 гривень), але інвестувала у розвиток свого бізнесу у 2017 році», – пояснив фінансовий аналітик. Як пояснила сама Олена Надал в інтерв’ю тернопільській газеті «Вільне життя» вона приватний підприємець (ФОП – фізична особа-підприємець), займається внутрішнім інтер’єром будинків, квартир та офісів. Нам дружина мера підтвердила, що законодавство її змушує декларувати не прибуток, а оборот її «ФОПки». «Більшість коштів, які я отримую за власні послугу, доводиться вкладати у матеріали, які дорожчають кожен день. Тобто я наперед купую оздоблювальні матеріали, куплені для майбутніх клієнтів, щоб витримати цінову конкуренцію У цій діяльності дуже важко «витягти» гроші з обороту. Ситуація проста: отримала кошти за свої послуги – вклала їх у товар і так далі», – пояснила Олена Надал.

Оборот і прибуток від бізнесу Анастасії Надал Користуючись ситуацією, ми запитали в пані Олени й про підприємницьку діяльністю дочки – Анастасії. «Дочка вже декілька років займається юридичною практикою. Конкретніше – веде корпоративних клієнтів. Специфіка її роботи полягає у тому, що вона займається розробкою індивідуальних правових рішень пов’язаних з участю великих корпорацій у конкурсних торгах на поставку товарів, робіт, послуг. І оплату вона отримує лише після завершення проекту. І ще раз наголошую – закон її теж змусив задекларувати не чистий прибуток, а оборот. Саме з обороту фактично платяться податки. Це перевага і недолік спрощеної системи. З однієї сторони простіше вести облік, з іншої, все, що прийшло на рахунок вважається твоїм прибутком, незалежно від того, що ти потратив на ведення бізнесу», – зазначила Олена Надал. Цю інформацію підтвердили й у Міжнародному інституті бізнесу. «Отримання не помісячної зарплати, а разової винагороди після успішного завершення проекту – типова європейська практика роботи великих юридичних кампаній. Наші юридичні фірми теж почали її використовувати», – зазначив Федір Тищенко. Він також детально проаналізував декларацію дочки міського голови Тернополя. «Якщо проаналізувати декларацію Анастасії Надал (оборот від підприємницької діяльності – 1423850 та сума готівкою – 320 000), то також можна припустити, що її рентабельність її бізнесу складає трохи більше 20 %. Що це значить у юриспруденції? У юридичному бізнесі супутні витрати одні з найбільших. Також в її дохідний оборот включаються суми, які йдуть як застава для учасників торгів, яких вела особисто Анастасія Надал, юридичний моніторинг, аудит тощо. Це також характерна практика для класичних, коли саме юрист, який веде проект, розпоряджається всією сумою, яку клієнт виділив на його реалізацію. І саме юрист сплачує всі супутні витрати на реалізацію проекту», – пояснив фінансовий аналітик.

Ось така фінансова «кухня» ведеться у родині міського голови Тернополя Сергія Надала. Завдяки обов’язковій умові електронного декларування, ми змогли побувати на цій «кухні».

Джерело.