Тернополян атакуватиме вірус з Гонконгу

На вулиці похолодало, а до нас вже почали підбиратися сезонні недуги. Нежить, кашель та біль у горлі – скарги на погіршення здоров’я все частіше можна почути серед знайомих, на вулиці і в громадському транспорті. Невже, грип не за горами? Чого очікувати цієї зими і які заморські віруси нас атакуватимуть дізнавався «Наш ДЕНЬ».
9c28f308-d592-40a1-984b-4bc260d88eb9_670x0_resize

Перша хвиля – у грудні

Цьогоріч тернополянам загрожують три штами вірусів грипу – А/Каліфорнія, A/Гонконг та вірус Б. Перша хвиля грипу очікується в грудні. Це буде вірус А/Гонконг (H3N2). За словами фахівців, імунітету саме до цього штаму у населення немає.



Тому дуже важливо, щоб ті люди, які належать до груп ризику – старші за 65 років, з хронічними патологіями, діти від 6 місяців до 5 років та школярі – зробили щеплення, аби вберегтися від недуги.

Вірус А/Гонконг виділений вченими вперше в 2014 році у Гонконзі. У невеликій кількості був присутній під час минулої епідемії. Але тоді повністю він себе не проявив. А цього сезону штам вірусу А/Гонконг (H3N2) може стати провідним збудником епідемії.

Проходить “гонконзький” грип здебільшого з високою температурою, рідше – у легкій формі, без підвищення температури та інших симптомів. Для лікування достатньо виконувати загальні рекомендації: пити багато рідини, дотримуватися постільного режиму, не збивати температуру жарознижуючими засобами, якщо вона не вища 38-38,5 градусів, бо організм довше боротиметься з недугою. Щоправда, гонконзький гість здатний викликати ускладнення у вигляді пневмонії, бронхітів, також може загострювати такі хвороби, як бронхіальна астма, серцево-судинні недуги.

Вакцини поки немає

На Тернопіллі наразі захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення.

За минулий тиждень загальна захворюваність на грип та ГРВІ склала 191,1 випадок на 100 тисяч населення. Це становить 98% від епідемічного порогу, – розповіла лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Світлана Маціпура. Кількість хворих збільшилася на 1,9%, а у порівнянні з аналогічним тижнем минулого року – на 13,8% . Більше половини з них – діти. У лікарні потрапило 145 осіб.

Фахівці запевняють, основним заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Вона здійснюється протигрипозною вакциною, що відповідає прогнозованому штаму і містить антигени одразу трьох штамів вірусу грипу. Завдяки цьому імунна система виробляє власні антитіла для захисту проти хвороби. Вакцинацію можна робити всім бажаючим знизити ризик захворювання на грип і запобігти його можливим ускладненням. Імунітет утворюється через 2-3 тижні після вакцинації. Тривалість захисту залежить від індивідуальних особливостей і становить не менше 6-12 місяців. На жаль, на даний час вакцину проти грипу на Тернопілля ще не завезли.

 Джерело http://www.0352.ua/