За понтові автомобільні номерні знаки доведеться віддати кругленьку суму

Машуля, Шумахер чи навіть внук мера – усі не раз бачили на вулицях міст машини із такими номерами замість звичних. Дехто вважає, що це круто. А дехто воліє “щасливі” комбінації цифр, наприклад, 8888.

Особливі номери можна придбати у сервісних центрах МВС. Щоправда, щоби зібрати всі потрібні документи, знадобиться чимало часу. Спростити процес пропонують посередники, пише Експрес.

Знаходжу одну із таких фірм через інтернет. На сайті переконують: із красивим номерним знаком ви матимете більший авторитет в інших водіїв.



А ще поліція на дорогах перестане зупиняти, бо вважатиме, що за кермом – ВІП-персона.

За такі “понти”, звісно, треба платити. Номерні знаки з парною комбінацією цифр – на кшталт 833 або 7755 – оцінюють у 650 доларів (близько 17 тисяч гривень). Номери з трьома однаковими цифрами підряд – у 1000 доларів (близько 26 тисяч гривень). Номери з двома нулями поряд – наприклад, 0078 чи 8100 – коштують 450 доларів (близько 11 700 гривень). А найдорожчі – для справжніх багатіїв – автономери з чотирма однаковими цифрами. Їх вартість – 2000 доларів (близько 52 тисяч грн).

Що ж потрібно, щоб мати такі номери?

“За послугу ви вносите передоплату в сумі 300 гривень. Потім заповнюєте анкету із бажаними номерами авто. Ми робимо запит до Національної поліції на наявність такого номера. Якщо він ще ніким не зайнятий – продовжуємо нашу співпрацю, а якщо ні – повертаємо передоплату”, – розповідає Марія, працівниця сайта з купівлі індивідуальних номерних знаків.

Останній етап – заміна технічного паспорта транспортного засобу. На сайті ціна такої послуги – 700 гривень. Для цього треба надати оригінал техпаспорта, паспорт та довідку з ідентифікаційним кодом. І вже через декілька годин у вас в кишені нові техпаспорт та номери.

Комплект іменного номера з листом дозволу на його використання коштує 6700 гривень. Ця сума дозволить вже за два дні після оформлення замовлення їздити хоч зі словом “Зайчик” на знаці.

Однак є декілька правил, встановлених Кабінетом Міністрів у 2007 році. Згідно з ними, на індивідуальних номерних знаках не можна бути написів дискримінаційного характеру за ознаками мови, расової та національної належності, ставлення до релігії, а також слів ненормативного походження, логотипів, символіки, абревіатур або скорочених назв установ, громадських організацій, підприємств тощо без їхньої письмової згоди.

Також заборонено використовувати чи імітувати зображення Державного герба чи Державного прапора України, крім символів державної належності, передбачених чинними стандартами. Дозволено використовувати латинські та кирилічні літери й цифри. Кількість символів: мінімум – три, максимум – вісім.

Якщо замовлення відповідає усім нормам, то особа отримує комплект іменних номерів та лист дозволу про їх закріплення за власником від Національної поліції. Із цим листом клієнтові потрібно звернутись у сервісний центр МВС за місцем реєстрації автомобіля для заміни техпаспорту. І саме там, у графі “особливі відмітки”, будуть вписані індивідуальні номерні знаки.

Однак із іменними номерами за кордон не випустять. Вони додаткові до основних. Хоча возити із собою основні номери по Україні не обов’язково.

Хм, а чи можна отримати номер із позначкою ВР – Верховна Рада? Знаходжу приватне оголошення про продаж такого номера. “Продам за 13 000 гривень. Цей номер тепер лежить на збереженні у Сервісному центрі МВС. Аби переоформити його на себе, вам знадобляться техпаспорт на ваше авто, індентифікаційний код, паспорт та сам автомобіль, аби його оглянув експерт. Мені лише слід написати заяву про переоформлення номера”, – розповідає Володимир, автор оголошення.

Навіщо вдавати з себе депутата? Питання риторичне. Водіїв це не звільняє від обов’язку дотримуватися правил.

Джерело.