Бюджетні заклади міста обігріватимуть за допомогою торфу

7 котелень, які працюватимуть на альтернативних видах палива, а саме – на торф’яній крихті,  планують запустити у Тернополі ще у 2016-му. Зі слів міського голови, для реалізації цього проекту із залученням коштів інвестора збудували завод із переробки торфу, який вироблятиме сировину.

torf-pererabotanni

СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:

«Сьогодні, на жаль, через здорожчання ціни на газ, на електроенергію, маємо високі тарифи на теплопостачання. Місцева влада не має можливості регулювати тарифи, ми на них не впливаємо, тому сьогодні наше головне завдання – зробити так, щоб зробити максимально раціональне споживання теплоносія, щоб якомога менше платило населення, щоб якомога менше платив міський бюджет. Починаючи з 2017 року всі витрати на утримання соціальної сфери – це садочки, школи, лікарні, енергоносії, енергозабезпечення передається повністю на місцеві бюджети».

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:

«Зараз змінюється законодавство, коли можна буде встановлювати тариф для населення, якщо виробляється з альтернативних видів палива теж на місцевому рівні, і не залежати від Нацкомісії. Цей закон вже пройшов перше читання і після цього ми зможемо, знову таки, бути більш гнучкими до встановлення тарифів». 

Загальна потужність нових котелень, кажуть у міській раді, загалом становитиме 18 мегават. Перш за все, тепло з них подаватимуть на потреби бюджетних установ.



Це, переконані чиновники, дозволить зменшити споживання російського газу, а також – заощадити.

СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:

«В результаті реалізації цього проекту ми плануємо зменшити споживання газу більше як на 8 тисяч кубічних метрів, а в грошових коштах це буде близько 20 мільйонів гривень. Крім того, з минулого року працює котельня на альтернативному паливі на базі 3 лікарні, яка вже за попередній сезон показала, що йде зменшення споживання енергоносіїв в обсягу до 30 %».

Нова торф’яна котельня вже з’явилася на вулиці Лемківській, 23. Діятиме вона паралельно із наявною там досі газовою котельнею. Така система, вважають у міськраді, є більш безпечною та не залежною від одного виду палива.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:

«Тут було добудовано так званий «сендвіч-модуль», теж виробництва і робота це була тернопільських підприємств. Будуть ще вставлені сюди вікна теж тернопільського виробництва. За мною знаходиться вже змонтований котел, теж, українського виробництва, за українською технологією, який буде споживати українське паливо і буде виробляти теплову енергію для українців. Тобто, ми говоримо, знову таки, про замкнутий цикл в межах нашої країни».

До слова, реалізовують проект за допомогою інвестиційних коштів.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:

«Тобто, тут іде приватний капітал і потужності, можливості йдуть нашого комунального підприємства. Фактично, вони співпрацюють, по договору про спільну діяльність, разом генерують дану теплову енергію і розподіляють між собою прибуток. Тобто, між приватним інвестором і комунальним підприємством».

Загальна сума інвестицій становить близько 75 мільйонів гривень. Якщо за підсумками опалювального сезону, кажуть у міськраді, результати будуть позитивними, потужності нарощуватимуть і надалі.

Джерело http://intb.te.ua/