Тридцять міні-лабораторій та п’ятсот експериментів науковці покажуть тернополянам

На Театральному майдані 21 травня проводитимуть 5-ті ювілейні “Наукові пікніки”. Учасниками будуть понад двісті науковців.

П’ятий рік поспіль в Україні сезон Наукових пікніків відкривають у Тернополі. Захід проходить з метою популяризації науки серед молоді та розвиток новітньої наукової еліти.

— У програмі — експерименти та наукові винаходи, хімік шоу, робототехніка, дрони, квест, басейн з неньютонівською рідиною, у які не тонеш тощо, — розповідає координатор «Наукових пікніків» в Тернополі Христина Білінська.

Ексклюзивно цього року діятиме виставка “Мікроби, як люди” центру науки “ЛандауЦентр”, створена за підтримки Оксфордського університету.

У вересні проводили “Наукові пікніки” у Бережанах. Учасниками були сто науковців.

— Нам вдалося звести учасників до району з кожного села. Незнайомі люди, дорослі розпитують: “що це таке”, “звідки взялося”. Наука навколо нас. На “Пікніках” не використовуються якісь екстраординарні реактиви, а звичайні батарейки, струм, вода.



Саме на таких заходах найкраще дітям пояснювати, що є небезпечним. Чудово, що “Наукові пікніки” можна проводити в районах. Діти усюди однакові, а науковці, які їздять по містах і селах роблять велику роботу, — каже координатор “Наукових пікніків” у Бережанах Анна Соколовська.

На “Наукові пікніки” з експериментами постійно їздять фахівці зі “Станції юних техніків”, ТНТУ імені І. Пулюя, ТНПУ імені В. Гнатюка, Галицького коледжу імені В. Чорновола.

Незабаром, третього червня, команда науковців їде представляти Тернопільську область та Україну разом з харківськими колегами до Варшави. Там відбуватиметься один з найбільших “Наукових пікніків” у Європі.

Джерело.