Чому тернополянки, які потерпають від насильства у сім’ї, не довіряють поліції

Поширена ситуація – жінка телефонує в поліцію і повідомляє про побиття чоловіком.

Патрульні приїжджають, забирають його у відділок, проте через 3 години виховних бесід відпускають додому. Зазвичай, після такого чоловік, який досі розлючений, знову б’є дружину чи дітей. Потім правоохоронці забирають його ще раз на 3 години і ситуація повторюється. Отже, такі дії неефективні. Тому жінка більше в поліцію не звертатиметься. Як захистити українські сім’ї від насильства, коли через окремі прогалини у законодавстві відповідні служби не мають права допомогти належним чином? На Тернопільщині розпочали міні-проект «Захист від насильства – твоє право», щоб вирішити проблему хоча б на місцевому рівні.

– Зазвичай, на виклик виїжджають різні люди, які не знають ні ситуації, ні самої сім’ї.



Краще створити спеціальні бригади, які працювали б з такими категоріями осіб. – каже старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Нацполіції Валентина Августович.

– Є випадки, коли мати викликає поліцію, але потім змінює своє рішення. – Зауважує практичний психолог Галина Несмашна. – Нині для потерпілих від насильства діють спеціальні програми, проводять бесіди з психологами. Але допомогу вдається надати не всім.

Соціальні працівники, психологи та правоохоронці погоджуються, що такий стан справ – це результат поганої поінформованості населення про роботу служб, які можуть їм допомогти. З тієї ж причини люди не довіряють свої проблеми і не бачать їхнього вирішення. З іншого боку – ті, хто покликаний допомагати, не можуть цього зробити без згоди постраждалих. Виникає ситуація, яку б мало вирішити законодавство. А воно, як вже говорилося раніше, недосконале. Хто і коли його удосконалить – поки невідомо.

Джерело.