Тернополяни масово кинулися виробляти біометричні паспорти

У зв’язку із безвізом тернополяни масово ринули виробляти біометричні закордонні паспорти, які, власне, є однією із умов безвізового режиму.

Особливий ажіотаж з цього приводу помітний у ДП «Документ», що в центрі міста на вул. Руська, 17 б.

Вже четвертий день біля цього державного підприємства з самого ранку збирається чимало людей. Зокрема, сьогодні, 25 травня, вже о восьмій ранку біля державного підприємства було близько 30 охочих отримати нові паспорти.

І це незважаючи на те, що в даному підприємстві вартість закордонного біометричного паспорта значно дорожча, ніж у підрозділах Державної міграційної служби України.

Так, вартість біометричного паспорта у ДП «Документ» становить 957,32 грн. у звичайному порядку, тобто його можна отримати за 20 робочих днів, і терміновий паспорт, тобто за 7 днів, коштує 1210,32 грн.

Що ж стосується територіальних підрозділів ДМС України у Тернопільській області, то адміністративний збір за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм становить: впродовж 20 днів – 557 грн. 32 коп. ( де 304 грн.



32 коп. – вартість бланка, 253 грн. – вартість послуги); впродовж 7 днів – 810 грн. 32 коп. (де 304грн. 32 коп. –вартість бланка, 506 грн. – вартість послуги). Вартість «дитячого»

Якщо ажіотаж за біометричними паспортами у ДП «Документ» помітний і черга людей розтягується далеко за межі підприємства, то, як повідомляють у прес-службі Управління ДМС України у Тернопільській області, у територіальних підрозділах служби зараз також спостерігається дещо підвищений попит на паспорти для виїзду за кордон, але однозначно сказати, що це пов’язано із безвізом не можливо, інформує “Галас”.

– Традиційно склалася тенденція до коливання попиту на закордонні паспорти впродовж року. Він зростає навесні та влітку у зв’язку з настанням періоду відпусток та на новорічно-різдвяні свята, коли з-за кордону приїжджають заробітчани, – каже прес-секретар Управління ДМС України у Тернопільській області Ірина Бойко.

Водночас, як додає Ірина Бойко, щоб уникнути черг у територіальних підрозділах, краще скористатися послугою «Електронна черга». Громадяни, які мають доступ до інтернету, можуть записатися до електронної черги не виходячи з дому за посиланням http://dmsu.gov.ua/online. Ще один спосіб записатися в електронну чергу – скористатися терміналом, який знаходиться в підрозділах міграційної служби.

Джерело.