Брат батька вбитої тернопільської випускниці розповів “свою правду” про її опікунів

Історія із вбивством Ірини Мукоїди у Вишнівці на Тернопільщині дедалі обростає новими, і новими подробицями. Багато із них стосуються найближчих людей дівчинки – опікунів, тітки Ольги Яремчук та її чоловіка Івана (родичі по матері Ірини). Вони розповідали, що виховували дитину змалечку, бо рідним батькам вона геть не потрібна. Однак родичі з іншої сторони – по батьковій лінії Ірини, іншої думки. Вони запевняють, що дитини не цуралися, підтримували, у тому числі й фінансово, а рідна мати навіть хотіла забрати її в Португалію, де знаходиться на заробітках. Проте опікуни не дозволили.



Рідний брат батька Іринки Олександр Мукоїда кореспонденту PRESS-ЦЕНТР розповів свою версію життя дівчинки у прийомній родині.

 

– Якби то була рідна дитина Ольги, вона до останнього боролася б за те, щоб дізнатися правду, а вона що робить? – говорить пан Мукоїда. – Іринка ж для неї була, наче наймичка – на городі працювала, за дітьми дивилася, на цегельному, де Ольга офіційно працювала (місцевий цегельний завод. – Ред.). Їй лише гроші за Іринку потрібні були. От вона її й намовила – мовляв, підкажи татові, нехай від тебе відмовиться, ти будеш мати гроші, а ви просто будете спілкуватися. Ірина так і зробила. Врешті, рідних батьків позбавили батьківських прав, а опікуни Ірини взагалі заборонили їй після того із ними спілкуватися. Та й з нами теж. Дійшло до того, що вона геть на інший бік вулиці переходила, коли когось з рідних зустрічала.

– Ви загалом часто бачилися?

– Колись – так, купували їй гостинці, вдягали, обували. А останні три роки не бачилися зовсім. Відколи Ольга опікунство оформила, навіть перестали вітатися із нами.

– А як далеко від них ви живете?

– У сусідньому селі Бодаки, за п’ять кілометрів від Вишнівця.

– Взагалі, якась дивна ситуація входить. Ольга стверджує, що батькам дівчинка взагалі була не потрібна. Ви ж зараз говорите про протилежне. Чому ж рідні батьки, якщо справді її любили, так легко віддали доньку і чому рідна мати Ірини за стільки років, живучи закордоном, не дбала про неї?

– Бог їй суддя. Кажуть, має там іншу сім’ю, дитину… Чи допомагала Ірині, не знаю, бо з ними не жив. Але те, що хотіла її до себе забрати, це точно. Та Ольга зі своїм чоловіком не дозволили це, гроші затьмили їм розум. Та що там говорити – ви бачили, яке вона фото у соцмережах виставила через два тижні після вбивства дитини? На пляжі, відпочиває…

– Так це ж старе фото, 2016 року.

– Не в фото справа, статус змінила, настрій у неї такий – життєрадісна, весела, наче нічого й не сталося.

– А де зараз батько Ірини?

– Він у Києві на будові працює, одружений, дочку-четвертокласницю має. Якби був пияк чи поганий який, хіба б мав сім’ю? Він приїжджав на похорон, дуже плакав за дочкою. Любив її.

– Ольга Яремчук переконана, що вбив Іринку саме той, кого затримали і підозрюють у цьому – 16-річний Василь Гнатюк із сусіднього села. Ви теж так думаєте?

– Я був не лише на похороні, а й у день вбивства на тому місці, де знайшли Іринку. Прийшов, коли вже там була поліція. Її точно не там вбили, тоді всі свідки так говорили. Ірину туди привезли на авто і викинули, про це говорить безліч фактів. Чому Ольга в це не вірить – пояснити важко. Але сподіваємося, що згодом буде встановлена справжня істина, а вбивці Іринки будуть покарані.

Нагадаємо, на околиці сільської дороги на світанку 26 червня у Вишнівці місцеві мешканці знайшли тіло 17-річної дівчинки. Пізніше з’ясувалося, що це випускниця місцевої школи Ірина Мукоїда. За день до цього вона відсвяткувала випускний у школі, а того трагічного дня пішла святкувати День молоді і додому більше не повернулася…

Експерти на тілі дівчини нарахували кілька ножових поранень, одне з яких прямо в серце. Говорили правоохоронці і про зґвалтування вбитої, щоправда лише спочатку. Згодом же почали цю версію заперечувати. Суперечливі докази та свідчення місцевої поліції призвели до того, що мешканці Вишнівців втратили спокій, а разом із ним і довіру в об’єктивність слідства. Поміж собою селяни ділилися версіями вбивства та можливими його фігурантами. Більшість цих версій сходилася до єдиної – дівчину позбавили життя місцеві мажори. Втім, поліція вперто це заперечувала. Як результат – місцеві на знак протесту двічі перекривали міжнародну трасу.

Після цього, буквально за тиждень після вбивства, правоохоронці затримали і назвали головним підозрюваним – 16-річного Василя Гнатюка із сусіднього села. Зараз він заарештований на два місяці. Слідство вважає, що саме він тієї ночі, коли вбили Ірину, теж йшов зі святкування Дня молоді, був добряче напідпитку, побачив дорогою дівчинку, знайшов ножа і вирішив її вбити.

Цікаво, що в цю версію з самого початку не повірили не тільки односельці та рідні хлопця, а й Ольга Яремчук – опікун Ірини. Однак за кілька годин після брифінгу головного поліцейського області Олександра Богомола, жінка кардинально змінила свою думку і сказала, що у провині хлопця більше не сумнівається. Тепер розслідуванням вбивства дівчини, окрім поліції, займаються й учасники телепроекту «Слідство ведуть екстрасенси», яких запросила мати підозрюваного хлопця. Криміналіст передачі Наталя Костилєва переконана, що поліція затримала не того, хто насправді винен у смерті дівчини. І їй, за іронією долі, більше, ніж поліції, нині вірять не лише більшість мешканців Вишнівців, а й родичі вбитої Іринки по батьковій лінії.

Джерело.