В Україні – спалах ботулізму: тернополянам рекомендують забути про продукцію зі «стихійних ринків»

В Україні не відступає небезпечне захворювання під назвою «ботулізм». Вже зараз зареєстровано 90 хворих за півроку і 9 смертей. Небезпеку особливо таїть продукція зі «стихійних ринків», яких у Тернополі безліч.

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Хвороба виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Медики кажуть, що хвороба поширюється через відсутність сироватки та контролю за якістю продукції. Цьогоріч люди почали масово хворіти, скуштувавши риби промислового виробництва.



У тридцятиградусну спеку на тротуарах Тернополя продають рибу невідомого виробництва. Документів продавці показувати не хочуть. Однак, навіть офіційне свідоцтво не гарантує, що риба безпечна.

Це, як ніхто знають, співробітники Держпродспоживслужби. Наявність токсину у рибі можна перевірити лише у лабораторії. За їхніми словами, все залежить від технології виробництва продукції. Якщо рибина з водойми потрапить у нелегальний цех, то наслідки можуть бути фатальними.

Найнебезпечнішою фахівці вважають рибу у вакуумній упаковці. Мовляв, без кисню бактерії розвиваються швидше. Отрута може таїтися і у консервах. Якщо ж купуєте ковбасу, то гляньте, чи немає на ній дірок. Там також може накопичуватися токсин, пише “Тернополяни”.

Позаяк, допоки є попит, доти буде й пропозиція – знане правило бізнесу. Звичайно, бабусі на «стихійному ринку» також потрібно заробити, але одне діло, коли вона продає городину, чи горіхи, а інше – курянину, рибу, ковбаси чи сметану. Адже ніколи не знаєш, що ця «вигідна» покупка може з собою принести…

Джерело.