Як на Тернопільщині впроваджують медичну реформу? (відео)

На Тернопільщині триває впровадження медичної реформи, яка з теоретичної точки зору ідеалізована, проте з практичної сторони – виникає безліч питань та розбіжностей.

Як відомо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, в Тернопільській області створено 4 госпітальних округи: Тернопільський, Бережанський, Кременецький, Чортківський.

А сьогодні в Тернопільській обласній адміністрації відбулась нарада з приводу функціонування госпітальної ради Чортківського госпітального округу. Важлива деталь: на засіданні були присутні представники лише Чортківського району, ані преса, ані посадові особи із Бучацького, Заліщицького, Борщівського чи Гусятинського району належним чином повідомлені не були, пише Вкурсі. Однак, вищезгадані території входять до Чортківського госпітального округу, а отже мають повноцінне право брати участь в будь-якому вирішенні та плануванні питань стосовно своїх медзакладів.

Слід зазначити, що раніше ці райони не погодили формування госпітальних округів у такому вигляді, не згідні і не мають достатньої інформації про наслідки даної медичної реформи стосовно своїх районів і територіальних громад.

Чому ж тоді на нараду такого важливого рівня зголосились запросити лише тих, хто “за” дані нововведення, а всіх решту оминули стороною?

В результаті сьогоднішнього засідання було проведено лише формальне обговорення медичної реформи, а в залі на 90% був заповнений працівниками медичної сфери, тобто підлеглими Управління охорони здоров’я.

Зрештою, формування госпітальних округів передбачатиме створення потужної лікарні у центрі округу – в даному випадку це Чортківська районна лікарня, відповідно це призведе до скорочення персоналу і звуження функції районних лікарень у всіх інших районах.

Окрім того, подібне створення госпітальних округів призведе до формування чотирьох укомплектованих потужних місцевих лікарень, але до знищення тринадцяти районних.

Відтак, районні ради протестують, адже не згідні з таким рішенням. Зокрема, Бучацька влада зверталася в КабМін з ініціативою сформувати ще один п’ятий госпітальний округ із центром в Бучачі, який би міг обслуговувати Монастириський і Підгаєцький райони.

Адже повноцінні медичні заклади занадто віддалені від деяких населених пунктів і для того, аби отримати якісну, і головне вчасну медичну допомогу, мешканцям необхідно подолати десятки кілометрів, або ж годинами чекати карету швидкої допомоги.

В публічній площині таке вкрай важливе для населення питання ніхто обговорювати не хоче – на сесії облради воно знімається або ж до нього просто не встигають дійти.

Коли ж відбудеться громадська дискусія, на якій тернополяни дізнаються правду про долю власної медицини та усі аспекти її реформування, аби могти отримати якісну медичну допомогу – питання, яке досі залишається відкритим.

Джерело.