У Бережанах надгробні плити використовували для будівництва

Нещодавно під час робіт з демонтажу оглядової ями для автомобілів на території військового містечка, що в Бережанах на вулиці Братів Лепких, 10, було встановлено факт використання під час її будівництва надгробних плит з єврейського цвинтаря в Бережанах, – пише Номер Один.

Якщо вірити зварювальнику, який на металевій конструкції залишив свій «автограф» (МІЛЬКО, 1971), то можна припустити, що будова велася саме в цей рік. Чергове свідчення радянського господарювання в Бережанах.

Кілька запитань до компетентних осіб: хто веде роботи з демонтажу оглядової ями за зазначеною адресою? кому належить земельна ділянка, на якій ведуться роботи? що чекає надгробні плити з єврейського цвинтаря: як ті, що добули з ями, так і ті, які залишилися?

24 червня я звернувся до міського голови з листом, в якому, зокрема, йшлося про таке: «Пройшло достатньо часу з моменту виявлення надгробних плит з єврейського цвинтаря, та на сьогодні плити й надалі залишаються поруч з розритою ямою, яка становить небезпеку для бережанців, особливо дітей. Ні власник земельної ділянки, ні ті, хто вів роботи з демонтажу оглядової ями, ні комунальні служби міста нічого не зробили.

Під час науково-практичної конференції «Історико-культурна спадщина як позитивний фактор міжетнічного діалогу», яку проводили у Львові 20-21 червня, Науковий центр іудаїки та єврейського мистецтва ім. Ф. Петрякової спільно з Благодійною організацією «Єврейське відродження» і представництвом американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу питання перевезення згаданих плит на єврейський цвинтар в Бережанах було погоджено з директором Наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва Мейлахом Шейхетом. Також було досягнуто домовленості, що співробітники Бережанського краєзнавчого музею зроблять світлини всіх плит з написами для того, щоб науковці Львова переклали їх українською мовою.

Прошу Вас вирішити питання перевезення плит з вул.



Братів Лепких, 10 на єврейський цвинтар міста. Цим актом доброї дії ми покажемо, що Бережани були, є і залишатимуться багатокультурним містом, в якому шанують минувшину всіх, хто тут жив, творив і бував».

У міській раді пообіцяли вирішити питання плит після святкових днів, пов’язаних з відзначенням Дня Конституції України. На сьогодні міський голова Володимир Музичка це питання взяв під особистий контроль.

Микола Проців

Джерело.