Тернопільські лікарі назвали 5 спецій, які знищують бактерії

Усі ми знаємо, що зробити страву смачною та ароматною можна за допомогою спецій. Але це не все, чимало приправ насправді дуже корисні і позитивно спливають на наше здоров’я і тому їх варто споживати помалу, але регулярно, – розповідають у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

«Навіть щіпка простих приправ допомагає зміцнити імунну систему, зменшити запалення клітин, очистити організм від шлаків і токсинів і навіть схуднути.

– Орегано (материнка):
Без материнки просто неможливо уявити собі італійську кухню. Проте окрім свого неповторного смаку ця приправа має ще і унікальні цілющі властивості.

Корисні властивості: заспокоює нервову систему, має високу антибактеріальну активність, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, посилює перистальтику кишечника,
чинить жовчогінну і сечогінну дію, зміцнює імунітет, діє як сильний потогінний і відхаркувальний засіб при бронхітах і бронхіальній астмі.

Можна додавати у яєчню, овочеві супи, піцу, приправи для салатів, соуси, другі страви.

– Розмарин:

В давнину рослину розмарин вважали символом достатку, процвітання і вічності. Навіть зараз в деяких країнах збереглася традиція дарувати гілочку розмарину молодим на щастя і процвітання.

Корисні властивості: знімає стрес і нервову напругу, тонізує організм при загальному виснаженні, посилює потенцію, лікує простудні захворювання, має протизапальні, тонізуючі, ранозагоювальні, жовчогінні, антидепресивні, антиоксидантні властивості.

Можна додавати у м’ясні страви, рибні страви, маринади, трав’яні чаї.

– Тим’ян (чебрець):

Дуже корисна рослина, яка по антиоксидантній активності прирівнюється до вітаміну Е.

Корисні властивості: має потогінну, протизапальну і протимікробну дію, зміцнює імунітет, підвищує працездатність, запобігає розвитку простатиту, усуває статеву слабкість.

Можна додавати у салати, супи, тушковані страви, печеню, усі страви з яєць, соуси.

– Куркума:

Ця рослина сімейства імбирних, корисні властивості якої неможливо недооцінити. За останніми даними куркумін, який входить до складу приправи, допомагає пригнічувати розвиток ракових клітин.

Корисні властивості: очищає організм, благотворно впливає на травлення, знімає запалення, має детоксикаційний і жовчогінний ефект, вважається потужним антиоксидантом, покращує стан шкіри, відновлює захисні сили організму, сприяє схудненню.

Можна додавати у супи, рагу, рис, плов.

– Шавлія:

Приправа, яка відмінно допомагає впоратися із застудою і болем у горлі.

Корисні властивості: очищає кишечник, виводить токсини і шлаки, сприяє схудненню, має антиоксидантні властивості, зміцнює імунітет, допомагає в лікуванні кашлю і нежиті.

Можна додавати у смажені і тушковані овочі, м’ясні страви, рибні страви, соуси, супи, рагу», – каже заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.

Джерело.