Через несвоєчасну сплату єдиного внеску, Тернопільщина заборгувала понад 28 мільйонів

Відповідно до статті 44 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, який забезпечується завдяки сумлінній та своєчасній сплаті єдиного внеску, зокрема це стосується як пенсій, так і інших видів соціальних виплат і допомог.

Враховуючи, що саме система адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відіграє значну роль у фінансуванні соціальної сфери України, то від своєчасного надходження страхових внесків значною мірою залежить ефективність вітчизняної системи соціального захисту, розповідають в ДФС області.

«Хочу відзначити позитивну динаміку надходжень по ЄСВ, зокрема у 2016 році сплачено 1,7 мільярда гривень, а за дев’ять місяців 2017 року сплачено 1,8 мільярда гривень», – підкреслив начальник ГУ ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Платниками ЄСВ є всі юридичні особи та фізичні особи підприємці. Від імені громадян, що працюють за трудовим договором, нарахування і сплата внеску здійснюється роботодавцем.

Проте на сьогоднішній день не всі суб’єкти господарювання сумлінно сплачують єдиний внесок, що порушує не тільки норми діючого в країні законодавства, а й основи соціального забезпечення застрахованих громадян. Так, станом на сьогоднішній день заборгованість зі сплати єдиного внеску по області становить 28,4 мільйонів гривень, що на 8,2 мільйонів гривень більше ніж на 1 січня поточного року.

За словами Ігоря Комендата, платникам варто дотримуватись встановлених термінів зі сплати ЄСВ, так як органами ДФС вживаються заходи впливу та стягнення такої заборгованості з платників, які не виконали визначені Законом обов’язки щодо вчасного нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Тому з метою покращення соціальних стандартів населення платникам необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства та слід пам’ятати, що своєчасна сплата єдиного внеску – це запорука зростання добробуту та гарантія соціального захисту населення.

Джерело.