“Батько навчив не бути піжоном ні на полі, ні в житті”,- тернопільський футболіст, який отримав виклик в збірну

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко не перестає дивувати своїми кадровими рішеннями – на цей раз він викликав на збір правого захисника полтавської Ворскли Ігоря Пердута. Футболіст родом з Тернопільщини вперше в кар’єрі отримав виклик до національної збірної України.

Прокоментувати цю подію ми попросили самого потенційного дебютанта головної команди країни – 26-річного вихованця тернопільського футболу.

«Побачив список – і згадав Фоменко»

– Ігор, яким було твоє перше почуття, коли ти дізнався, що поїдеш в збірну?

– Звичайно, це була величезна радість. Яке ще почуття могло бути? Втім, це був розширений список, тому емоції носили, скажімо так, поступовий характер. Спочатку я був в резерві, потім мені зателефонував адміністратор збірної, щоб дізнатися номер і серію паспорта, потім один, який спілкується з Андрієм Шевченком, натякнув, а вже в п’ятницю вранці все це склалося в один пазл.

– Розумієш, що це аванс?

– Звичайно. Я до останнього якось і не вірив, що все-таки поїду в збірну. Справа в тому, що пару років тому я вже був в розширеному списку Михайла Фоменка.



За мною тоді рік стежили, але так і не викликали.

Для мене це саме по собі вже велика подія – потрапити в одну команду з кращими гравцями країни, потренуватися з ними. Звичайно, спробую там закріпитися.

– З кимось із збірної особисто знайомий?

– Тільки з Колею Матвієнко – моїм одноклубником з Ворскли. Втім, проти багатьох грав, на полі перетиналися.

– Проти кого найчастіше?

– Проти Андрія Ярмоленко і Євгена Коноплянки.

– Хто з них незручніший?

– Обоє. У Коноплянки відмінна швидкість – якщо даси йому розігнатися, наздогнати буде складно. Ярмоленко завжди дивує своєю технікою, не знаєш, чого від нього чекати. Не дарма він в Боруссії заграв з першого матчу.

«Пісні, танці – це не моє»

– Ти в караоке часто буваєш?

– Ні, це не моє. Чи Не вмію співати. Голосу немає.

– Тепер доведеться…

– Так, я знаю, що в збірній є така традиція – новачки повинні виконати якусь пісню. Зізнаюся, сподіваюся, що цю традицію поміняють (посміхається). Інакше буде ганьба.

– Тоді, може, пустишся в танок?

– Ще гірше. Тоді вже краще заспівати.

– Що саме?

– Думаю, що “Червона рута” буде в самий раз.

– З піснями розібралися, тепер питання по грі. Важко буде перебудовуватися з футболу у виконанні “Ворскли” на тактику збірної?

– Постараюся зрозуміти нові вимоги як можна швидше. Але я не можу сказати, що в клубі ми граємо виключно за допомогою довгих передач. Раніше таке було, не сперечаюся, але зараз команда намагається перебудовуватися.

«Батько сказав:«Ніколи не будь піжоном»

– Ти з дитинства – правий захисник?

– Ні, починав взагалі нападаючим. Потім був правим хавом, а вже в дублі Ворскли мене поставили в оборону.

– Спортивні гени у тебе є?

– Так, батько трохи грав в футбол. На аматорському рівні, але пара офіційних матчів у нього є і в професійних турнірах. У складі аматорської “Ниви” з мого рідного міста Теребовля тато грав в Кубку України.

– Виходить, він твій перший наставник?

– Можна сказати і так. Поки я не пішов у футбольну школу, мене тренував тато. Потім він весь час підказував, робив зауваження, сварив. Я ображався, але зараз розумію, наскільки важливими були його поради. Велике йому за них спасибі.

– Головний урок від батька – яким він був?

– Це стосувалося не стільки футболу, скільки загальних життєвих правил. Назавжди запам’ятав: «Синку, ніколи не будь піжоном – ні на полі, ні в житті».

– Перші бутси пам’ятаєш?

– Так. Так як я жив у футбольній родині, то з взуттям проблем у мене ніколи не було. Але вперше справжні нові бутси мені подарували на день народження. Чорні з жовтою вставкою.

– На першу зарплату від футболу як погуляв?

– Витрачав її на проїзд. Ми коли на область дублем грали, нам за матч, здається, по десятці платили. Був гордий, що не доводиться просити у батьків. Коли в Тернополі перший контракт підписав, відразу купив татові в машину колонки. Я тоді якраз сам на права здав, і він мені давав кататися. Так що і йому добре, і мені з музикою було приємно по місту їздити (посміхається).

«Павлов випустив на заміну і поїхав до Маріуполя»

– А як тебе занесло в Полтаву?

– Друг мого батька грав разом з Сергієм Свистуном, який тренував молодіжний склад Ворскли. Ось він мене разом з одним тернопільським агентом і рекомендував. Я приїхав на перегляд – зима, фізика, футболу мало. Навіть не знав, як себе проявити. Подзвонив батькові, кажу: «Збираю речі», – а на наступний день мені сказали, що я їду з командою на збори до Туреччини. Раніше дублерів Ворскли часто возили з першим складом.

– Тести теж бігали по повній програмі?

– А як же! Сам Микола Павлов приходив і дивився, як ми здаємо нормативи. Наукова група все фіксувала, потім порівнювала. Спробуй наступного разу не додати. Всі наші дані, в тому числі і по іграх, вранці були у головного тренера на столі. Як і зараз…

Молодь часто залучали до тренувань з основою. Пам’ятаю, приїжджаєш на базу, а там вся стіна завішана показниками. Дивишся свої дані по останнього матчу, порівнюєш з основою, розумієш, до чого треба прагнути.

– В УПЛ ти дебютував, здається, ще при Павлові. Так?

– Так, це був останній тур сезону-2011/2012. Ми приймали Металіст, і тренер випустив мене на заміну. Я хоч і проходив постійно збори з основою, тільки тоді зрозумів: «Все, ось тепер я точно в обоймі». Але треба ж, через якийсь час стало відомо, що наш наставник йде в Іллічівець.

– Все довелося починати з чистого аркуша?

– По суті, так. У Ворсклу прийшов Вадим Євтушенко, він мене в основі не бачив, і до мене підійшов Сергій Свистун. Каже: «Їдь краще, Ігор, в оренду в Оболонь, тебе там хочуть бачити. Дубль – це одне, а перша ліга – зовсім інше». Ось так я на півроку перебрався в столицю, і це був хороший досвід.

– Коли Свистун прийняв “Ворсклу”, тебе відразу повернули?

– Так, він в мене відразу повірив. Цей тренер дав мені багато в професійному футболі, і я йому завжди буду вдячний.

«Час такий – не знаєш, що буде завтра»

– З нинішнім наставником полтавської команди вже обговорювали тему твого виклику в збірну?

– Звичайно. Василь Сачко одним з перших мене привітав, побажав удачі. Думаю, весь клуб буде тримати за мене кулаки, і я не маю права нікого підвести.

– Міжнародний досвід у тебе невеликий, але пам’ятний. Правда?

– Правда-то воно правда, але пам’ять – так собі. Матчі проти словацької Жиліни і хорватської Локомотиви стали для нас великим розчаруванням. Сподіваюся, у Ворскли ще буде можливість зіграти в Лізі Європи і реабілітуватися в очах уболівальників.

– Хочете туди потрапити з третього місця?

– Звичайно, хочемо, але так далеко ми не заглядаємо. У чемпіонаті зіграно тільки 10 турів, зараз час такий – не знаєш, що буде завтра. Так що давай для початку ми зробимо те, чого не змогли зробити в минулому сезоні, – потрапимо в першу шістку…

Джерело.