У Тернополі через небезпечний вірус дітей без щеплення не допустять до навчання

У Тернополі спалах кору. Відповідно до даних Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, у місті зафіксовано п’ять випадків захворювання дітей на кір.

Для того, щоб не допустити подальшого поширення інфекції, 2 жовтня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. Зі слів заступника начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольги Ярмоленко, комісія визначила, що епідситуація із захворюваності на кір у Тернополі є неблагополучною.

«Спалах кору оголошується тоді, коли фіксується три випадки захворюваності на кір. Станом на сьогодні у місті зафіксовано таких п’ять випадків. Для того, щоб уникнути подальшого поширення інфекції, комісією було прийнято рішення провести ряд профілактичних попереджувальних заходів. Такими заходами, у першу чергу, є проведення вакцинації дітей, – пояснює Ольга Ярмоленко.



–Згідно з календарем щеплень, діти повинні отримати дві дози вакцини КПК у віці 1 та 6 років. У Тернополі наразі без жодного щеплення проти кору є 1134 дитини, а з порушенням графіку вакцинації загалом 8663 дітей. Проте навіть ті, хто вчасно не отримав вакцини, може це зробити найближчим часом. Тому ми звертаємося до батьків дітей, які не отримували жодної вакцинації або отримали лише одну з обов’язкових вакцинацій, звернутися до педіатра та у дитячу поліклініку, де працюють кабінети для проведення профілактичних щеплень».

Вакцина проти кору у місті видається безкоштовно та є у достатній кількості.

З 10 жовтня діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, на період спалаху, будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Період спалаху визначається протягом 21 дня від останнього зафіксованого випадку захворювання на кір.

«Кір – це інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом і дає серйозні ускладнення. Він загрожує і дітям, і дорослим, незахищеним щепленням. Тому закликаємо батьків вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від цього небезпечного захворювання та його ускладнень», – додає заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення.

До слова, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради у своєму висновку користувалася ст. 15 Законом України «Про захист від інфекційних хвороб», у якому визначено, що «дітям, які не отримали профілактичних щеплень відвідування дитячих закладів не дозволяється». Також Міністерство освіти та науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я у листі рекомендувало місту не допускати у навчальні заклади дітей, які не отримали вакцинації від кору.

До слова, поширення кору зафіксовано також у Івано-Франківській та Одеській областях, де зафіксовано два випадки смерті дітей від цього інфекційного захворювання.

Джерело.