Онкохворим тернополянам держава більше не допомагатиме

Онкохворі українці більше не зможуть розраховувати на грошову допомогу держави. Про це під час робочої поїздки до Вінниці заявила в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає” Високий замок”.

1477679581-likarnya-analiz-jpg

Головний лікар Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимир Шамрай запитав у пані СУпрун, чи зможуть хворі на рак наступного року розраховувати на державну допомогу в лікуванні.

“Загальновідомий факт, що онкологічна допомога є найбільш дороговартісна. Лікування онкохороб коштує десятки, а іноді і сотні тисяч гривень. З іншого боку, на жаль, з наступного року в нашій державі не буде прийматися загальнодержавна програма «Онкологія». Тобто всі питання лікування і забезпечення, в тому числі і хіміотерапією, будуть лягати виключно на плечі місцевих бюджетів.



Мені дуже б хотілося почути вашу думку і ваше бачення шляхів розвитку і перспектив розвитку на найближчих 5 років вітчизняної онкології,”— поцікавився В.Шамрай.

У своїй відповіді очільниця МОЗу не заперечила висловлювання головного онколога Вінниці з приводу того, що держава не прийматиме програму допомоги хворим на рак «Онкологія». Натомість Уляна Супрун заявила, що МОЗ концентруються на профілактиці хвороб, а не на їх лікуванні.

“Я би хотіла побачити, щоби профілактична медицина працювала, щоб ми мали менше і менше захворювань на онкологічні хвороби. Чому ми мусимо лікувати їх всіх? Тому що ми дуже пізно виявляємо ці хвороби,” — вважає пані Супрун.

Судячи з відповіді Уляна Супрун переконана, що якісні послуги сімейних лікарів допоможуть знизити коефіцієнт захворюваності на рак. А в критичних випадках допомогти онкохворим зможуть місцеві бюджети.