Книжкова… дефіляда, або Як Тернопіль «Бібліофестив»

Книжкою, виявляється, можна поласувати, похрумтіти, посмакувати і навіть із нею… продефілювати! Власне, втілити усе вищеперелічене у життя тернополяни мали змогу упродовж трьох днів  — з 27 по 29 вересня — під час уже сьомого літературного «Бібліофесту». Це щорічний фестиваль, який тішить літературних гурманів міста найсвіжішими книжковими делікатесами та смаколиками, об’єднує книжковий простір тернопільських письменників, літературних зустрічей, презентацій та майстер-класів. Учасників «Бібліофесту» привітав заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. До слова, цьогоріч Леонід Олексійович і сам «дебютував» в іпостасі літератора, ставши співавтором (разом із нині, на жаль, покійним Володимиром Стаюрою та істориком Віктором Уніятом) унікального видання — книжки-коміксу  про останній бій УПА “Віра і Воля”. У рамках «Бібліофесту» видання репрезентували у Тернопільській бібліотеці № 2.

Загалом упродовж трьох днів у рамках фестивалю відбулося понад 60 заходів — цікавих, небанальних та «недлягалочних». Зрештою, як і сам старт «Бібліофесту», який розпочався із  колоритного дефіле книжкових красунь! В оригінальних «тематичних» сукнях  дівчата дефілювали Театральним майданом із сумочками з книгами місцевих письменників.



Більше того, ще й дарували  їх усім спраглим слова друкованого, — у рамках акції «Якщо ти не читаєш, тоді ми йдемо до тебе!» А у спеціально облаштованій на Театральному майдані «книжковій фотозоні» кожен охочий  міг зробити на пам’ять оригінальну світлину —  у рамочці із книжок!

«Найсмачніший» захід фесту — відкриття нового книжкового простору «Хрустка, свіжа, запашна книжка до кави» у французькій пекарні «Франсуа», що на вул. Руській, 32. Ті, кого мучить книжковий голод, матимуть змогу взяти книгу почитати, а потім повернути її. На спеціально облаштованій поличці у пекарні уже чекають на своїх читачів книги від знаних тернопільських майстринь слова Ірини Мацко, Валентини Семеняк та видавництва “Богдан”.

Джерело.