Як у Тернополі допомагають народжувати жінкам із ВІЛ-статусом

Жінка з ВІЛ-статусом може народити цілком здорову дитину. Головне, вчасно звернутися за допомогою до лікаря і суворо дотримуватись рекомендацій. На цьому наголосила завідуюча пологовим відділенням ТОПЦ Ірина Грабчак.

Допомога жінкам із позитивним ВІЛ-статусом надається на всіх рівнях пренатальної допомоги, в тому числі і на другому – у центральних районних лікарнях. Найважча група ризику – це жінки із підтвердженим ВІЛ-статусом у поєднанні з акушерською патологією, екстрагенітальною патологією. Вони обов’язково скеровуються на третій рівень надання допомоги, пише gazeta1.com.

Якщо під час вагітності шляхом ІФА вперше виявлено і підтверджується ВІЛ-статус, у жодному разі не можна відмовлятися від антиретровірусної терапії. Її застосування дозволить уникнути ускладнень, констатують медики.

– Жінки особливої групи ризику – це ВІЛ-інфіковані жінки з передчасними пологами, ВІЛ-інфіковані жінки, які не отримали антиретровірусної терапії під час вагітності, жінки з виявленими внутрішньоутробними інфікуваннями.



Усі вони мають народжувати на третьому рівні пренатальної допомоги, – каже Ірина Грабчак. – Допомога працює таким чином, щоб мінімізувати вертикальні трансмісії від матері до дитини. Існує електронний кесарський розтин, який здійснюється на 38 тижні вагітності. Чи можливе проведення пологів через природні пологові шляхи? Так. Однак це має свої особливості. Завдяки тому, що ми маємо 11 пологових залів, проведення всіх пологів відбувається з максимальним степенем конфіденційності. Можливе проведення партнерських пологів.

Якщо сталася така проблема в сім’ї, не потрібно ховатися, а звертатися до лікарів і консультуватись. Тому що народити здорову дитину цілком можливо.

Джерело.