“Сказали, що будуть валити мене…”: Гордон зробив емоційну заяву

У ці хвилини у Львівській філармонії повинен початися творчий вечір київського журналіста Дмитра Гордона. Вечір планують зірвати націоналісти. Про ситуацію “Страна” вирішила запитати самого Гордона.

– Сьогодні відбудеться ваш творчий вечір у Львові, який збираються блокувати соратники Тягнибока. Розкажіть будь ласка, в чому підгрунтя конфлікту?

– В одній з програм на телеканалі NewsOne я розповів історію про те, як група військових експертів при РНБО на чолі з Ігорем Смешко в 2014 році пропонували Олександру Турчинову призначити на пост міністра оборони генерала армії Віталія Радецького. Людини, який зміг би вигнати всіх росіян з Криму і відбити атаку. Блискучий военоначальник, його кандидатуру підтримав Кравчук, Кучма, а також патріарх Філарет.



Турчинов сказав, що не може нічого зробити, оскільки Тенюха вже призначили. Крім того є коаліційна угода, і ця посада відходить за квотою Свободи. Тоді разом з колишнім заступником голови СБУ Скибінецьким Смешко пішов до Тягнибока. І сказав йому, що за всю кар’єру командував тільки човном, і що він не може вести сухопутну операцію. У відповідь на це Тягнибок сказав, що йому шкода людини, що його вже призначили, і він нічого не може зробити. Я задав питання: «Які можуть бути зобов’язання перед коаліцією, які угоди, які «шкода людей», якщо на карті – доля країни?».

Я поставив це питання і сказав, що вважаю Тягнибока винним в ганебній здачі Криму. Це була саме бездарна і ганебна здача Криму.

Після цього він почав обурюватися і дав команду своєму соратнику Богдану Федуну, главі львівського осередку “Сокола” (цю організацію називають молодіжним крилом “Свободи”. – прим.ред.) Блокувати і унеможливлювати організації мого творчого вечора.

– А що таке ваш творчий вечір?

– Я їжджу з творчими вечорами по містах України. Це платне захід. Сьогодні – у мене п’ятий за рахунком вечір. Перед цим були Дніпро, Харків і Київ. Люди приходять з питаннями. Вони задають, я відповідаю. Федун написав, що блокуватимуть львоскій вечір. Прийшли в Філармонію і почали погрожувати керівництву Філармонії, писати листи і так далі.

– На прес-конференції Порошенко ви розповіли про це творчому вечорі і погрози. Це допомогло?

– Президент сказав, що якщо Тягнибок хоче виражати протест, нехай висловлює. Якщо застосує зброю, то буде відповідати перед законом. У відповідь на це Федун у себе в ФБ написав, що раз президент не дозволяє “валити” Гордона з незареєстрованої зброї, будемо його “валити” із зареєстрованого (цитата Федуна виглядала так: “незареєстрованої зброї у членів нашої організації немає! Питання пану президенту: а з зареєстрованої зброї цього го * дона валити можна? – прим.ред.)

– За вашою інформацією, хто стоїть за акцією Федуна? Хто санкціонував цькування?

– За даними моїх джерел з різного роду структур команду дав особисто Олег Тягнибок. Нещодавно під час інтерв’ю Тягнибока на 112 каналі мене подлючен до ефіру. Він не знав, куди подітися. Я сказав йому, що якщо хоч одна людина постраждає, він пошкодує, що взагалі прийшов в політику. Я плювати хотів на Тягнибока. Він для мене ніхто.

– Чи давали ви можливість Тягнибоку висловитися і дати свою точку зору на вашу позицію?

– В ефірі у Василя Голованова на NewsOne я кілька разів пропонував Тягнибоку прийти зі мною на дебати. Голованов три рази просив його прийти в різний час. Потім Вересень намагався зв’язатися з ним під час ефіру на Прямому каналі – відключені телефони.

– Чи маєте ви право як журналіст давати особисті оцінки політику в прямому ефірі?

– Я маю право давати оцінки політику і не тільки в прямому ефірі, як громадянин своєї країни, яку я люблю. Як людина, яка дуже поінформований від людей, що мають доступ до секретної інформації, але не все може озвучувати. Я виборець, і учасник двох Майданів, який не просто брав участь, а зіграв велику роль в тому, що сталося. Тому я маю право запитувати з усіх хто прийшов до влади в результаті Майдану. І тим більше з таких як Тягнибок.

Джерело.