Інтеграція в африканську спільноту: як хмельничанка переїхала до Конго

Хмельничанка Анна Авузяк переїхала до Конго. Вона відвідала вже сім африканських країн. Зараз 32-річна хмельничанка супроводжує туристичні групи з України на різних маршрутах в Африці. 

 

 

 

Анна Авузяк з Хмельницького навчалася в паризькому Інституті моди і навіть відкрила у столиці власне ательє. Однак минулого року вона вирішила кардинально змінити своє життя, переїхавши до Демократичної Республіки Конго. На той час вона зустрічалася з хлопцем. Йому запропонували роботу в місцевому офісі однієї з міжнародних гуманітарних організацій.



Не вагаючись, Анна поїхала разом із коханим чоловіком. Згодом вона почала займатися волонтерством та активно подорожувати континентом.

В інтерв’ю Анна Авузяк розповіла про те, як їй вдалося інтегруватися в африканську спільноту та чому Африка – найдорожчий континент.

«Через деякий час після переїзду до Конго я вирішила спробувати себе в ролі експата і зайнятися волонтерством. Заодно дізнатися більше про континент, з яким українці найчастіше мають справу тільки завдяки єгипетським олл-інклюзивам», – розповіла дівчина.

Анна займалася волонтерством. Дівчина проводила уроки в місцевій школі, а також навчала жінок шити одяг. Спочатку вона дуже хвилювалася з приводу того, чи вдасться їй взагалі знайти спільну мову з іншими людьми. Також Анна не знала, як проживе без проточної води, а часом і без електрики. Однак їй вдалося підкорити Африку і змінитися. Анна отримала цінний життєвий досвід, який тепер використовує для організації поїздок Африкою для туристів.

Також хмельничанка розповіла про інтеграцію в африканське суспільство

«Я б не узагальнювала всі нації одним якимось судженням, але часто-густо, так, європеєць для африканця, за визначенням, є заможною людиною. А отже, можна запросити з нього втридорога за картоплю на ринку», – зазначила Анна.

Дівчина також розкрила цікаві звичаї, яких дотримуються мешканці Конго.

«Як і в будь-якій країні, в Конго потрібно спілкуватися мовою місцевих мешканців. У східних провінціях це суахілі. Дві-три фрази одразу перетворюють ваше існування на більш комфортне. Крім цього, необхідно знати безліч дрібних нюансів, як-от: гроші подають тільки правою рукою і вітаються, підкидаючи брови. Місцеві принципи і звичаї дуже відрізняються від звичних для нас: скажімо, ніхто і ніколи не згадує про помилки безпосередньо, не визнає своєї відповідальності, щоб не вдарити зганьбитися. Тож, відверто кажучи, як би ти не намагався, своїм ти не станеш ніколи. На жаль», – зазначила мандрівниця.

Анна розповіла, що найскладнішими для неї виявились непередбачуваність і неможливість планувати деякі речі заздалегідь.

«Тут постійно трапляються якісь історії: наприклад, турист їде в місто, а там якраз починаються масові протести, демонстранти перекривають дорогу і доводиться терміново змінювати весь маршрут. Парк Вірунга, заради якого загалом варто було б відвідати Конго, з липня 2018-го зачинено на рік. Рейси нерідко скасовуються або переносяться. Іноді літак без повідомлень вилітає раніше. Дороги розмиває, готелі зачиняються, фламінго, як і літаки, без попередження відлітають до іншого озера. До того ж тут, як ніде, відчуваються зміни клімату. Уже декілька разів я планувала подорож під час сухого сезону, але дощі починалися за місяць раніше», – пояснила хмельничанка.

Анна Авузяк зробила щеплення від жовтої лихоманки. Дівчина наголошує, що щеплення потрібно не тільки для Африки, а ще, наприклад, для деяких країн басейну Амазонки. Щеплення можна зробити напередодні подорожі, в Україні, і взяти із собою підтверджувальний документ.

«Оскільки мешкала в Конго, додатково вколола вакцину від черевного тифу і гепатиту В. Та коли ви запланували сафарі по Кенії, наприклад, то вам ці вакцини не знадобляться», – наголосила Анна.

Також дівчина дала декілька порад для мандрівників. Насамперед, Анна зазначає, що подорож Африкою не буде бюджетною, адже за номер, в якому може бути відсутня гаряча вода, доведеться заплатити 40 доларів.

«Найдорожчою в Африці виходить логістика: нормального громадського транспорту немає практично ніде, тож коли ви не готові трястися в маршрутці, де коліном будете впиратися в плече сусіда, а головою – в козу на верхній полиці, будьте ласкаві сплатити $100 на день за оренду авто з водієм. І я вже не обмовлююсь про організовані сафарі в національних парках», – розповіла дівчина.

Анна порекомендувала мандрівникам починати вивчати Африку з розвинених країн на кшталт Намібії, Кенії і Танзанії. Оскільки в цих країнах можна спілкуватися англійською мовою.

Джерело.