Хто отримує найвищі пенсії в Україні

Попри те, що більшість українських громадян отримує пенсію трохи більшу за 1200 грн, існує категорія так званих «спецперсіонерів», які отримують по п’ятдесят і більше тисяч гривень.

Приміром, 2014 року було максимальну пенсію встановлено на рівні десять прожиткових мінімумів, відтак, вона не може перевишувати 10 740 гривень, однак дане обмеження стосується далеко не всіх пенсіонерів.

Пенсії, що призначалися раніше, до введення обмеження, можуть бути вищими. Зокрема, найвищу пенсію – у розмірі 58 764 гривень – отримує льотчик-випробувач, Герой України, чорнобилець.

Така норма не має нічого спільного з максимальним розміром щомісячного довічного грошового утримання, яке виплачується суддям у відставці відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів». Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у відставці в розмірі 50% суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2% грошового утримання судді.

Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді виплачується незалежно від заробітку (прибутку), отримуваного суддею після виходу у відставку. Щомісячне довічне грошове утримання суддям виплачується органами ПФУ за рахунок бюджетних коштів. Про це йдеться у матеріалі видання «Главком».

За словами голови Партії Пенсіонерів України Миколи Кукуріки, кількість таких пенсіонерів перевищує в Україні 130 тисяч.



Їхнє пенсійне забезпечення відбувається із державного бюджету.

«На мою думку категорію спецпенсіонерів необхідно скасувати в Україні. Переважно такі пенсіонери це – колишні судді, прокурори, народні обранці. Я переконаний, що вони повинні отримувати пенсію на рівні десяти прожиткових мінімумів. Це також є один із способів скоротити витрати на фінансування пенсіонерів», – повідомив голова ППУ.

Як відомо, ВАСУ різко виступило проти позбавлення спеціальної пенсії суддів та скасування спеціальної пенсії для державних службовців. На їхню думку, це створює передумови до стрімкого повернення кризових явищ на кшталт дев’яностих років, коли через низький рівень зарплати та відсутність соціальних гарантій значно знизилася можливість залучення найбільш компетентних і кваліфікованих спеціалістів.

Нагадаємо, раніше ІА «Грушевського,5» повідомляло, що українським пенсіонерам планують підняти пенсію на одну тисячу гривень. Щоправда, стосується таке підвищення не всіх громадян.

Джерело.