Експерти назвали два сценарії щодо безвізу для України

У четвер буде голосування за відкриті кордони. Аналітики вважають, що є політичні ризики

“Безвізовий серіал” для України наближається до завершення – вже в цю середу, 5 квітня, в Європарламенті нарешті відбудуться дебати щодо лібералізації візового режиму між Україною і ЄС, а 6 квітня має відбутися голосування з цього питання. “Сегодня” проаналізувала два можливих сценарії розвитку подій після голосування.

ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ. Для того щоб українці нарешті змогли їздити в Європу без “шенгену”, дати зелене світло законопроекту повинні 376 з 751 засідателя Європарламенту. Голосування вважається найскладнішим і важливим етапом в процесі, але останнє слово за процедурою все ж за Радою ЄС, яка повинна розглянути і затвердити українське питання вже 11 травня на засіданні. Наступний крок – публікація рішення в офіційному віснику Еврозоюза, після чого протягом 20 днів закон вступає в силу. Це означає, що українці з біометричними закордонними паспортами зможуть без віз користуватися всіма благами єврозони при короткострочних поїздках (до 90 днів) вже з середини червня. За словами експертів, цей сценарій найбільш вірогідний.

“Перешкодити позитивному результату голосування може тільки якась надзвичайна подія. У всьому іншому ми виконали всі умови, і затримок більше бути не повинно, – впевнений політолог Вадим Карасьов. – Так що, оскільки рішення Ради ЄС є чисто формальним заходом, чимось зразок ратифікації, вже з червня будемо їздити без віз. Правда, тут є інший нюанс: на кордоні все одно можуть запросити і бронь готелю, і квитки, і страховку. Але все ж не такий страшний вовк: перевірки, швидше за все, будуть дуже вибірковими”.

ВСЕ ПРОПАЛО. Однак деякі експерти побоюються, що ідеальну картинку безвіза можуть зіпсувати політичні скандали навколо реформ в Україні – наприклад, е-декларування. Подейкують, що через це наш безвіз навіть можуть перенести з порядку денного.

“Це може статися, тільки якщо виникнуть якісь термінові, невідкладні питання. У всіх інших випадках це неможливо, адже Європарламент на кілька порядків більш дисциплінований, ніж, наприклад, ВР, де включення питання до порядку денного абсолютно не означає, що його розглянуть, – каже директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. – При цьому за результат голосування теж переживати не варто: євроскептиків в ЄП не більше 15%”.
Але завжди існує варіант негативного рішення з українського питання. “Якщо Європарламент не проголосує – це буде великий політичний скандал, але українцям все ж доведеться продовжувати їздити за візами, і з цим вже нічого не поробиш”, – говорить Карасьов.

А ось політолог Володимир Фесенко допускає, що ризики можуть існувати вже на етапі узгодження в Раді ЄС. “Якщо за місяць відбудеться великий політичний форс-мажор, це може вплинути на політичну волю деяких країн ЄС або додати бюрократичних затримок”.

Інформує - ukr.segodnya.ua