За знаннями до України: яку освіту пропонує іноземцям Тернопіль (Відео)

З кожним роком у тернопільських університетах більшає іноземних студентів. Найчастіше приїжджає молодь з Африки та Азії. Причина вибору українських вишів – вартість освіти. А ще, українські педагоги готові викладати предмети англійською.

Нігерійка Блессінг – співає з дитинства і вже чотири роки українською. Поки соромиться, але змінюватись не боїться. У Тернополі дівчина вивчає менеджмент.



А у вільний час підзаробляє на унікальному вмінні – заплітає африканські косички тернополянкам. Жартує, Тернопіль – перспективне місто. Один з найпомітніших привілеїв – електроенергія.
– Тут є світло кожен день, в Нігерії немає», – каже Блессінг.

Студент з Гани Франк українську знає мало. Проте, це не завадило йому стати пастором для всіх іноземних студентів-протестантів, які навчаються в Україні.

Вони всі різні, але легко адаптуються до умов в тернопільських вишах, – каже декан технічного університету Богдан Ковалюк. У їхньому навчальному закладі три сотні іноземців – вивчають інженерію та комп’ютерні науки. Вчаться англійською.
– 32 країни – це багато культур. Ми працюємо над тим, щоб вони навчалися у єдиній студентській родині. Студенти гуртуються, проводять дні культури, ми дізнаємося про їхні свята, незалежно чи 50 представників з однієї країни чи лише декілька, – розповідає декан факультету по роботі з іноземними студентами ТНТУ ім. І. Пулюя Богдан Ковалюк.

За освітою медика до тернопільського університету приїхало втричі більше іноземців. Їх понад півтори тисячі – третина із Західної Європи та Північної Америки. З усіх спеціальностей найбільше іноземні студенти обирають медицину.

– Іноземні студенти мають можливість відпрацьовувати практичні навички та досягати професійних вмінь у клініках та госпіталях нашого міста, – каже декан факультету іноземних студентів, професор ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського Петро Сельський.

У медичному університеті міжнародні студенти мають змогу навчатися дистанційно. З усіх дисциплін в системі Moodle можна віднайти англомовні матеріали та практичні завдання. А оцінювання здійснюється всіма мовами у незалежній системі тестування.
Хуберт за знаннями до України приїхав з Польщі. В нас, – каже, стати лікарем дешевше. У майбутньому хоче працювати пластичним хірургом вдома. Він є представником асоціації польських студентів, а їх у медичному понад дві сотні.

Після навчання в Україні більшість іноземних студентів таки повертаються додому. Вони переконанні – на їх Батьківщині українська освіта стане запорукою успішного життя.

Джерело.