Віце-прем’єри Польщі та України обговорять провокаційний «антибандерівський» закон

Глава польської дипломатії Яцек Чапутович зустрівся позавчора з послом України в Польщі Андрієм Дещицею. Розмова стосувалася поправки до Закону про Інститут національної пам’яті, які викликали гостру реакцію в Україні. Зокрема українське МЗС висловило глибоку стурбованість з приводу можливості переслідування за «заперечення злочинів українських націоналістів», передає Корупція.інфо.

Подальші польсько-українські переговори щодо цього питання відбуватимуться на рівні віце-прем’єрів. У середині лютого Пйотр Глінський зустрінеться зі своїм українським колегою Палом Розенком. Зустріч була запланована вже раніше, проте тепер головною темою буде внесення змін до Закону про ІНП Польщі, а також можливість відновлення ексгумації польських військових і цивільних жертв похованих на території України.

«Діалог потрібний обов’язково, зокрема про цю важку історію», – заявив глава МЗС Польщі.

 

Яцек Чапутович підкреслив, що Польща завжди підтримуватиме цілісність України та її європейський вибір і тому сподівається, що прийнятий закон не буде негативно впливати на польсько-українські відносини.

ЗМІ зазначає, що Павло Розенко, який має відвідати Польщу, в свою чергу, стверджує, що поправка до Закону про ІНП становить загрозу для українців, які працюють в Польщі, а також туристів, що відвідують країну. Український віце-прем’єр повідомив також, що перед зустріччю з польським колегою проведе консультації з МЗС України і президентом.

Нагадаємо, голова Верховної Ради України Андрій Парубій доручив комітету ВР підготувати спільну позицію щодо ухваленого у Польщі закону про заборону «бандерівської ідеології».

Джерело.