18 годин в «холодильнику» і штрафи по 10 тисяч гривень: історії заробітчан з Тернопільщини

Із початком безвізового режиму на заробітки закордон виїхали більше сотні українців. Працювати тільки з біометричним паспортом, без робочих віз, дозволили в Польщі та Угорщині.

За спрощеною схемою можна влаштуватися в основному на низькокваліфіковану роботу на термін до трьох місяців, дозволений правилами в’їзду в країни ЄС. Про це сайт strana.ua, який зібрав розповіді заробітчан.

За час перерви ледве встигаєш відвідати туалет

Марія Тарнавська із Тернопільської області два місяці тому влаштувалася за оголошенням в інтернеті на роботу в польському Гданську у цех з обробки та фасування курячих лапок.

“Оформляла документи через фірму-посередника, – розповідає Марія Тарнавська, – Вони так красиво все розписували. Мовляв, витрачати нічого не треба, все будете відкладати. На ділі виявилося, що за ці гроші три шкури знімуть. За українськими мірками, а особливо для жителів села, зарплата, здавалося, космічна – 85 гривень за годину.



У місяць виходить близько 16-17 тисяч гривень.

Робота в холодильнику з температурою +14°С в цеху по 16-18 годин на добу на ногах, нічні та денні зміни, з одним вихідним у неділю. Потрібно почистити кожну лапку, щоб навіть цяточки на було. Часто штрафують на рівному місці. Вибіг перекурити на пару хвилин не в перерву – штраф. Погано, на їхню думку, почистив лапку – ще один. Все вигадують, щоб не доплатити. Знайомі жартують, що так і свої лапки скласти можна. Перекусити не завжди встигаю. Годують двічі на день безкоштовно: в першу перерву суп з канапкою, у другу – котлети з кашкою. Є дві перерви по 20 хвилин, але за цей час встигаєш хіба що зняти з себе робочий одяг і піти в туалет, якщо туди немає черги. Так що я тут схудла на сім кіло і далі тану”.

Недоплачують при розрахунку

“Через сайт і фірму влаштувався на будівництво нового цеху під Варшавою. Після приїзду готуйтеся почекати у них на хостелі пару днів, поки вас оформлять, – каже Юрій Ардель із Львівської області, – В договорі є такий пункт: якщо не відпрацьовуєш три місяці, то можуть зняти з зарплати більше 4 тисяч гривень. Навіть вираховують перерви на обід, хоч пишуть в оголошенні, що харчування безкоштовне. В кімнаті тісно, по 4-8 чоловік сплять. Авансу можна і два тижні чекати, а дають по 850 грн не більше.

В результаті при розрахунку заплатили не те, що обіцяли. Розповідали спочатку про розцінки на 80 гривень за годину, а потім, мовляв, підвищать до 110 грн. В підсумку заплатили лише 80″.

Штрафують за кожну дрібницю

“На курях, рибі, на м’ясокомбінатах що в Польщі, в Угорщині робота суперважка. Обробляти тушки треба великим ножем. Робота якщо не конвеєр, то бригада по 5-7 чоловік. У бригаду ставлять двох новачків, які ніяк не зможуть відразу справлятися з роботою, – каже Валентина Татаринська з Хмельниччини. – Мокро і холодно. Житла і харчування дармового немає – все вираховують після оплати праці. Просто не кожен роботодавець про це чесно говорить. Але заробити реально. У мене виходило близько 18 000 гривень на місяць в еквіваленті.

Правда, можна потрапити на гроші, якщо не оформлятися толково. Один знайомий приїхав до Польщі на завод, підписав не читаючи якийсь папірець. Через місяць надірвав спину і вирішив на час повернутися в Україну, щоб підлікуватися. А коли прийшов до пана за розрахунком, той йому виставив рахунок за неустойку 10 тисяч гривень”.

Джерело.