Емігрантка з Тернополя розповіла, чому польські жінки почуваються щасливішими за українок

У Польщі діє допомога на всіх учнів – 300 злотих – 2,1 тис. грн. А батьки першокласників отримують кошти, щоб купити все необхідне до початку навчального року.

Про це розповідає Катерина Кузнєцоваз Тернополя, яка переїхала працювати до Польщі.

“Поляки працюють у різних сферах, дехто їде на заробітки далі до Європи. Але різниця між ними і нами в тому, що вони повертаються жити на рідну землю, чого не скажеш про нас, – говорить Катерина. – Зараз із новим президентом Анджейем Дудою жінкам стало легше жити. На кожну дитину держава виділяє допомогу – 500 злотих щомісяця – 3,6 тис.



гривень. І ще 130 злотих – 900 грн дають на кожну дитину, якщо сім’я малозабезпечена. Тому, якщо у жінки мінімальна зарплата, їй не вигідно йти на роботу, адже тоді всю допомогу відміняють. Якщо чоловік гарно заробляє, родині на життя вистачає”.

Як і в інших європейських країнах, у Польші не практикують рано одружуватися. За статистикою, польські жінки виходять заміж у середньому у 26,4 років, а польські чоловіки сходять із холостяцької стежки у віці 28,4 років.

“Чоловік і жінка дуже довго зустрічаються – 5-10років перед одруженням. Часто молоді польські пари їдуть на заробітки, спочатку збирають кошти на будинок, весілля і лише потім одружуються. А в нас так сумно склалося, що, за всіма традиціями, весілля дітям роблять батьки”.

“Думаю, що жінки тут щасливіші. Вони не таскають по 10 сумок із магазину. Сімейні, як правило, мають автомобілі. Сім’ями поляки їздять відпочивати і не за останні гроші, як ми, а за зарплату. Цікаво проводити вікенди – теж тамтешня традиція. Українок поляки люблять – за вроду, харизматичність і працелюбність. Їм подобається наша турботливість. Ментально з поляками, якщо жінка із Західної України, особливої різниці немає”.

Джерело.