У Тернополі громадськість закликала перших політиків країни припинити чвари

Сьогодні, 9 лютого, у Тернополі на круглому столі «Єдність заради перемоги» зібрались волонтери, представники громадських організацій, бізнесмени, творча інтелігенція, науковці та експерти зі всієї області, – пише БезТабу.

1486657487--rizne--stil2-jpg

Суперечки та розбрат між політиками в українському парламенті насторожує громадськість. Кажуть, історія столітньої давнини повторюється – представники демократичних сил беруть участь у протистоянні формату «всі проти всіх». А наслідки цього, особливо в умовах неоголошеної війни, можуть бути незворотними. Тому громадськість закликає політиків схаменутись і негайно перейти до конструктиву.

«Потрібно максимально з громадського сектору впливати на політиків для того, щоб вони унеможливлювали вплив Росії як на зовнішньому, так і на внутрішньому фронтах. І боролися проти нього у законодавчій сфері, – каже співкоординатор Всеукраїнської мережі «Вільні Люди» Іван Ковалик. – З мого досвіду, громадська організація не може перемагати Росію у інформаційному просторі, в економіці і так далі.



Наші удари – точкові. Аби вони були повномасштабними має бути чітка політика парламенту, результатом якої мають бути законопроекти».

Аби підштовхнути парламентарів до дій та нагадати, що у всіх, зрештою, єдина ціль – вільна, сильна Україна та добробут її жителів – громадськість починає напрацьовувати текст звернення до лідерів парламентських патріотичних сил.

stil0

«Виникає небезпека відкриття другого фронту – боротьби всередині країни, яка, звичайно, в певній мірі інспірується нашими сусідами. На превеликий жаль, наші політики та деякі партії спекулюють на цих речах і свої партійні чи особисті інтереси ставлять вище державних. Так, складається досить неприваблива ситуація, коли, здавалось би абсолютно правильні рішення парламенту, уряду чи президента, виходять викривленими або й взагалі не приймаються. І це насторожує», – коментує керівник Центру національного відродження ім. Степана Бандери Тарас Гребеняк.

22 січня в Києві під час національного круглого столу робоча група склала «сирий» документ адресований Порошенку П.О., Тимошенко Ю.В., Яценюку А.П., Садовому А. І. та Ляшку О.В. Складається він із 16 пунктів.

Далі на черзі – обласні етапи круглих столів, де текст звернення допрацьовуватимуть і вноситимуть зміни.

stil1

Саме для цього сьогодні зібрались представники громадянського суспільства у Тернополі. Організатори підкреслюють – наразі, без політичних сил.

Зокрема, учасники круглого столу у Тернополі звернули увагу на суто декларативний характер документу. Кажуть, варто визначити, хто контролюватиме хід виконання прописаних пунктів. Також не завадить зробити документ більш робочим і прописати механізм його реалізації.

«Треба чітко дописати – заборонити, винести за рамки закону мажоритарну систему як таку, що стимулює політичну корупцію в країні і стримує оновлення політичних еліт, – запропонував політичний експертІгор Качмарський. – Пункт щодо вступу в НАТО. Думаю, треба вимагати референдум про НАТО і ЄС, більше нічого, щоб зафіксувати результат. Пункт про злочини попередньої влади. Треба чітко сказати, що вони повинні бути розслідувані негайно до 1 травня, до 1 червня. Тобто має бути дата. Пункт про деокупацію має звучати чітко – заборона торгівлі з Росією, заборона діяльності російських банків, візовий режим. По освіті та медицині – осунути корупційні методи закупівель ліків. Конкурси на призначення керівників вишів та мед закладів по схемі, як це відбувається в поліції. Також, на мою думку, слід заборонити релігійні духовні культурні організації, які управляються з Росії. Щодо земельної реформи давайте нарешті напишемо про вільний ринок землі, бо ще 2-3 роки і не буде для чого його відкривати. Тобто не буде ринку землі – не буде інвестицій, не буде інвестицій – занепад».

Також представники громадськості планують зініціювати зустріч із депутатами Верховної Ради від Тернопільщини і обговорити з ними напрацьований текст документу. Аби народні обранці стали його лобістами серед інших колег у парламенті.

 

Джерело.