Тернопільським підприємцям пішли на зустріч і зменшили податки

Тернопільські підприємці як першої, так і другої груп, тепер сплачуватимуть менше податків. Таке рішення прийняли на сесії міської ради у п’ятницю, 24 лютого.

Депутати розглянули дане питання й, проголосувавши за нього, пішли таким чином на зустріч бізнесу й не завдали значних збитків місцевому бюджету.

Нагадаємо, з 1 січня цього року вже почали працювати нові зміни, внесені до Податкового кодексу України, й нові податкові ставки. Відтак, усі органи місцевого самоврядування повинні були прийняти власне рішення до діючих законодавчих актів.

– При підготовці даного рішення враховували думку суб’єктів господарювання, тернопільських підприємців, узгоджували його не лише з депутатськими комісіями, а й з комісіями експертними, – наголосив на сьогоднішній прес-конференції, яку проводили за підсумками сесії, міський голова Сергій Надал.

За його словами, депутати не прийняли максимальних ставок по жодному з платежів.

– Якщо брати в розрізі податків, то для платників єдиного податку 1-ої групи прийнято як на рівні держави, так і по Тернополі, ставку в розмірі 10% від прожиткового мінімуму, тобто 160 гривень в місяць. Раніше підприємці цієї групи сплачували близько 137 гривень в місяць. Щодо 2-ої групи підприємців, то прийнято рішення при максимальній ставці 20%, встановити ставку в розмірі 15%, тобто 480 гривень в місяць. Це зменшення не допустить значних втрат у міському бюджеті, але й дасть можливість показати черговий крок на зустріч бізнесу, – пояснив міський голова.



– Власне, громадські організації тернопільських підприємців також рекомендували встановити саме таку ставку.

Це, власне, не єдине важливе рішення, яке було прийняте на сесії міської ради. До речі, ще не завершеної, адже депутати встигли розглянути менше половини внесених до порядку денного питань.

– Було прийнято рішення про внесення змін до рішення сесії міської ради про програму «Турбота». Цими змінами передбачено, що учасникам добровольчих батальйонів, які проживають у Тернополі, буде компенсовано 75% вартості за комунальні послуги, – наголосив Сергій Надал. – Наразі учасникам бойових дій, які мають офіційне посвідчення надається відповідна державна пільга на сплату комунальних послуг, а учасники добровольчих батальйонів, які не отримали посвідчення учасників бойових дій, відповідної компенсації не мали, тому ми прийняли рішення про те, що робитимемо це за рахунок коштів місцевого бюджету. Власне, перелік цих добровольців визначений і його затвердять на обласному рівні.

Цією програмою також передбачена щомісячна виплата до пенсії у розмірі 500 грн. ветеранам УПА, яких у Тернополі залишилося вже дуже мало.

 

Джерело.