Сьогодні Андрія, тож можна дізнатися не лише власну долю, а й погоду на зиму

13 грудня в Україні відзначають День святого Андрія. Цього дня чимало тернополян підуть у храми, аби вшанувати пам’ять святого.

Це свято має два значення: релігійне і народне.

За першим в цей день прославляють апостола Андрія, який проповідував християнство у Скіфії і дійшов аж до Києва. На Андрія відмовляються від будь-якої роботи. Вважається, що працювати сьогодні – великий гріх.

За народним календарем, цього дня прийнято веселитися, адже саме сьогодні відзначають день Калити. Це свято – одне з найвеселіших у зимовому циклі. Дівчата та хлопці збиралися разом, готували смаколики та влаштовували забави.

Народні прикмети:

Якщо у цей день піде сніг і не розтане, то він буде лежати ще 110 днів.

Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум – до заметілі, а якщо стоїть тиша, – то зима буде спокійною.

Якщо у цей день морозно, але ясно, – до доброго і гарного врожаю.

Якщо в Андріїв день вогонь у печі горить червоним полум’ям, то скоро почнеться зима, а якщо білим – відлига.

Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.

Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.

Попри те, що прикмети не були підтверджені жодними фактами – вони мали тенденцію збуватись, тож щось таки наші предки розуміли, у спостереженні за природою, ще до того, як з’явились синоптики.

Теж саме стосувалось і ворожіння – кожна дівчина вірила, що всі результати її ворожінь, неодмінно здійсняться протягом наступного року.

Джерело.