Очевидні речі, які повинні насторожити вас на співбесіді

Підшукуючи нову роботу, ми перш за все звертаємо увагу на очевидні речі: розмір зарплати, соціальний пакет, можливість офіційного працевлаштування і так далі.


Але навіть незважаючи на всі «плюшки», досить часто трапляється так, що посада мрії на практиці виявляється сущим кошмаром через нездорову обстановку в колективі або не дуже адекватне начальство.

Ми приготували для вас список тривожних сигналів, на які потрібно звернути увагу на співбесіді, щоб потім не пошкодувати про зроблений вибір.

У компанії дуже багато новачків

На співбесіду разом з вами прийшла ще пара десятків людей, а співробітники компанії виглядають так, ніби влаштувалися тільки вчора? Для нової компанії це цілком нормальна ситуація, а от для компанії, яка існує вже давно, це поганий знак. Велика плинність кадрів, як правило, говорить про те, що умови роботи не відповідають висунутим вимогам.

Начальник при вас лається на співробітників

Якщо потенційний начальник при вас спускає всіх собак на підлеглих, варто задатися кількома питаннями. По-перше, навіщо він їх тримає? По-друге, чи все гаразд у такої людини з професійною етикою? І нарешті, чи хочете ви, щоб з вами поводилися так само?

Повноваження описані дуже розпливчасто

Максимально широкі формулювання і загадкові слова в описі вакансії говорять про те, що потенційний роботодавець сам не знає, чого від вас чекає і які обов’язки хоче покласти. А те, що він придумає «по ходу справи», може вам зовсім не сподобатися.

На співбесіді явно перехвалює свою компанію

Якщо вас щосили намагаються заманити на роботу, обіцяючи золоті гори і при цьому не пред’являючи особливих вимог, – це привід насторожитися. Нормальному роботодавцю невигідно формувати у вас завищені очікування, щоб ви потім не втекли при першому ж розчарування.

Вакансія «висить» на рекрутингових сайтах місяцями

«Висячі» вакансії – сигнал того, що зарплата не відповідає висунутим до претендентів вимогам. Або ж компанія просто-напросто досліджує таким чином ринок і на ділі не потребує співробітників.



Так чи інакше, щоб даремно не втрачати час, таких вакансій варто уникати. Винятки можна зробити хіба що для тих випадків, коли потрібні дуже вузькі і рідкісні фахівці.

Туманні кар’єрні перспективи

Питання «Ким ви бачите себе в нашій компанії через п’ять років?», а також всілякі варіанти відповіді на нього вже давно стали притчею во язицех серед тих, хто шукає роботу. Тим часом, ви як здобувач має право запитати на співбесіді те ж саме, щоб оцінити можливості кар’єрного росту. Незрозуміла відповідь, як правило, говорить про те, що такі можливості вельми і вельми мізерні.

Вас просять заплатити гроші за навчання

Ця ситуація особливих пояснень не потребує. Жодна пристойна компанія не вимагатиме у своїх потенційних співробітників плату за працевлаштування, які б аргументи при цьому не використовувалися: пошив уніформи, оформлення банківської карти, проходження навчання або «ультрасучасного психологічного тестування».

Співробітники невтішно відгукуються про свою роботу

Найкращий спосіб краще дізнатися про компанію, в яку ви збираєтеся влаштуватися, – це поспілкуватися з її співробітниками в неформальній обстановці. Якщо їхні розповіді відрізняються від описів з рекрутингових сайтів, причому не в кращу сторону, варто задуматися, чи потрібна вам така робота.

Співробітники явно не люблять начальство

У присутності начальства підлеглі явно нервують, а у відсутності не шкодують неприємних епітетів на його адресу? Варто задуматися, адже поганий керівник може зробити будь-яку, навіть саму високооплачувану роботу нестерпною.

Гнітюча атмосфера в компанії

По дорозі в кабінет, де буде проводитися співбесіда, придивіться уважніше до людей, яких ви бачите навколо. Через якийсь час ви можете опинитися на їхньому місці. Якщо така перспектива вас швидше лякає, від такої роботи краще відмовитися.

Джерело.