Більше 300 тисяч жителів області зможуть отримувати безкоштовно тільки невідкладну медичну допомогу

Майже 747 тисяч жителів Тернопільської області підписали декларації з сімейними лікарями. 306 тисяч – ще не зробили цього.

Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук.

Кампанія із вибору сімейного лікаря, терапевта чи педіатра тривала з першого квітня 2018 року.

А з першого квітня 2019 року громадяни, які не підписали декларацій безкоштовно зможуть отримувати тільки невідкладну медичну допомогу. Інші види медичних послуг, якщо і надалі не укладуть угоду з лікарем, вони повинні будуть оплачувати за власний рахунок.

З липня 2018 року медзаклади первинної ланки отримували за договорами з Національною службою здоров’я України одночасно оплату за пацієнтів, які підписали декларації з лікарями (зелений реєстр), і за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря (червоний реєстр). Тариф за пацієнтів без декларацій у 2018 році складав 240 гривень на рік на людину, незалежно від віку, а з січня 2019 року – 120 грн. З першого квітня 2019 року Служба здоров’я припиняє виділяти кошти на тих, хто не підписав декларації з лікарем, а на пацієнтів, які уклали договори виділятиме 370 гривень на рік.

– З 1 квітня припиняється фінансування по червоному реєстру, – каже Володимир Богайчук. – І деякі Центри первинної медико-санітарної допомоги втратять частину коштів.



Тому сьогодні наше основне завдання підписна кампанія: потрібно йти і переконувати людей щодо нової моделі первинної медичної допомоги. Без тих людей, які не встигли підписати декларації фінансування буде припинятися. Є офіційна ставка і додаткове фінансування за дітей від народження до 5 років, 6-17 років і так далі. За результатами вибору сімейного лікаря у кінці минулого року ми займали п’яте місце по Україні. Зараз показник покращився: за три місяці цього року підписали ще 10% декларацій, і всього маємо 71% від усієї кількості жителів області, а по Україні цей показник становить – 62%. Найбільше декларацій підписали у Бережанському, Монастриському, Гусятинському, Заліщицькому районах. Треба ще попрацювати лікарям у Борщівському, Підгаєцькому, Бучацькому районах, які відстають по підписній кампанії. Адже за кожним пацієнтом, який укладає угоду із сімейним лікарем, «йде» 370 гривень. А це надходження і додаткові кошти, які можуть отримати Центри первинної медико-санітарної допомоги.

Володимир Богайчук також зазначив, що з 1 липня впроваджується програма «Безкоштовна діагностика» за якою пацієнтам, які підписали декларації, безкоштовно отримуватимуть певні види обстежень. Завдяки тому, що медичні заклади мають те чи інше обладнання вони будуть отримувати додаткові надходження з держбюджету.

В управлінні охорони здоров’я зазначають, що пацієнтам, які не підписали декларацію, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. А для того, щоб скористатися гарантованим безоплатним пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт має підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.