У Тернополі не вистачає фінансування на препарати з інсуліном

Цьогоріч пацієнти з цукровим діабетом Тернопільщини знову зіткнулися з дефіцитом коштів на придбання препаратів інсуліну за рахунок державного і місцевих бюджетів.

 

Навіть впровадження електронного реєстру та реімбурсації не допомогло повністю забезпечити пацієнтів на цукровий діабет інсулінами за рахунок держави.

У бюджеті МОЗ України на 2019 рік на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету закладено 841 мільйон 175 тисяч гривень. Тільки як розповів начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук, ці гроші не покривають загальної потреби в ліках.

— З року в рік держава виділяє кошти на інсулін. Тільки за останні роки ми відчуваємо недофінансування грошей на інсулінові препарати. Так було й минулоріч, що лише наприкінці року надійшла субвенція, яка частково покрила потреби в ліках. Разом з тим, витрати на ліки в області покривали й за рахунок місцевого бюджету. Та при формуванні бюджету міста на 2019 рік було проведено моніторинг фінансування державою програми забезпечення інсуліном у цьому році.



Так, маю скрін звернення виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, де та на Годині уряду у ВРУ заявляє, що у бюджет 2019 поточного року закладено кошти на 100% забезпечення населення України інсуліном пацієнтів з цукровим діабетом. Разом з тим, після 30.11.18 на сайті Міністерства охорони здоров’я та сайті Кабінету міністрів України з’явилася інформація, що фінансування на інсулінові ліки в регіонах складає лише 87%. Решта 13% мають бути виділені з місцевих бюджетів, — наголосив Ростислав Левчук.

Начальник відділу наголосив, що з першого місяця 2019 року фінансування на препарати по Україні становило вже 40% (хоч згідно з декларацією мало 87%), а по Тернополю – 30%. Саме тому, за словами пана Ростислава, і виникає проблема дофінансування потреб населення Тернопільщини, хворих на інсулін.

— З початку року ми зіткнулися з нестачею інсуліну, тож від міської ради з цією проблемою зверталися до Кабінету міністрів України, до Міністерства охорони здоров’я та в обласні установи задля її вирішення. Відповідно, на звернення не надійшло реакції, тож з міськради виділили мільйон гривень на препарати, потім цю суму було виділено повторно. На жаль, цьогоріч щомісяця держава фінансує інсулінові препарати лише на 30%, — підсумував Ростислав Левчук.

Джерело.