Як тернополянам вберегтися від отруєнь ранніми овочами?

З приходом весни, після затяжної зими, людський організм потребує вітамінів. Більшість людей помилково вважає, що поповнити вітамінний запас можна вживаючи ранні овочі та фрукти. Проте, споживання ранніх овочів інколи може лише нашкодити. Отруєння ними, стало вже звичною справою для більшості людей.

Навесні овочі на українських прилавках містять безліч нітратів, проте люди можуть убезпечити себе від їхнього впливу, виконуючи прості рекомендації.

Томати, як правило, збирають менше нітратів, більше збирають зелені овочі. Зелений салат, петрушка, селера, редиска навесні можуть втричі перевищувати норму вмісту нітратів. Але зелень добре вимочується, нітрати розчиняються у воді.



Якщо вимочувати, знижується вміст нітратів від 10 % до 30%.

Якщо вживати овочі разом з жирною їжею, вони будуть краще засвоюватися, а нітрати при цьому будуть нейтралізуватися. Шкода нітратів в тому, що вони зменшують доступ кисню до організму. Можна страждати від задишки та асфіксії. Крім того, вони взаємодіють з білковими речовинами в нашому організмі, утворюючи канцерогенні сполуки.

Потрібно ретельно мити овочі та фрукти, пам’ятати, що зелень містить більше нітратів. Картоплю слід відварювати – 80% нітратів переходить у відвар. Якщо це стосується овочів – ретельно мити їх, якщо є натхнення і час – вимочувати, хоча б три години, це значно зменшує вплив нітратів.

Джерело.